Je hoeft geen goede argumenten te hebben om iemand over te halen. Wil jij iets gedaan krijgen, dan hoef je enkel deze 9 vragen te stellen. Zo overtuig je iedereen in een handomdraai, en weet je zeker dat ze jouw ‘offer’ niet kunnen weigeren. (Zonder maffiapraktijken natuurlijk.)

Wat komt aan bod?

  1. Succes boeken kan alleen wanneer je overtuigend bent
  2. Deze technieken werken
  3. Vraag deze, simpele 9 vragen en overtuig iedereen
  4. Laat al deze tips samenkomen

Stel je voor dat je het hoofd bent van een welvarende multinational. Je wordt benaderd door een jonge ondernemer die je vraagt of jij je succesvolle positie wilt opgeven om voor hem te komen werken — bij een bedrijf dat hij vier jaar geleden is gestart vanuit zijn garage.

Hoogstwaarschijnlijk zou hier even voor achter je oren moeten krabben. Waarom zou je een geweldige baan opgeven voor iets zonder zekerheid?

Dit moest ook John Sculley gedacht hebben, de voormalig directeur van Pepsi. Dit voorstel werd hem namelijk voorgelegd.

Toch was Sculley binnen een paar luttele minuten overtuigd doordat de jonge ondernemer hij het volgende zei:

“Wil jij je de rest van je leven bezig houden met het verkopen van gesuikerd water, of kom je met mij de wereld veranderen?”

Wie kan daar nu ‘nee’ tegen zeggen?

… vooral wanneer je achteraf gezien weet dat dat ene luttele bedrijf – gestart vanuit een garage – Apple bleek te zijn. En die jonge ondernemer? Dat was natuurlijk niemand minder dan Steve Jobs.

Overtuigen in een paar stappen

Succes boeken kan alleen wanneer je overtuigend bent

Wanneer we denken aan succes, dan denken de meeste al snel aan factoren als doorzettingsvermogen, vastberadenheid en geduld. En laten we eerlijk zijn: die ingrediënten heb je zeker nodig.

Toch ontbreekt hier nog één element.

Wil je namelijk succesvol worden, dan zul je ook moeten weten hoe je iemand kunt overtuigen. Je ideeën en overtuigen kunnen namelijk nog zó goed zijn, als jij anderen niet kunt aansporen daadwerkelijk actie te ondernemen, zul je niet ver komen.

Ongeacht of je dus aan het hoofd staat van een enorm frisdrank-imperium of ‘gewoon’ je baas wilt overtuigen dat je toch écht een promotie verdient — iemand voor je winnen blijft een ontzettend bruikbare skill.

Deze technieken werken — maar pas hiervoor op:

Om je daarbij te helpen hebben we een aantal handige technieken op een rij gezet — gebaseerd op methodes die ook in sales-, communicatie- en ondernemingssector worden gebruikt.

Onthoud echter 2 dingen:

Deze manieren treffen niet altijd hun doel.

Ze zullen niet iedereen aansporen actie te ondernemen, maar dat is ook niet erg. Het gaat er namelijk niet om dat je iedereen kunt manipuleren zodat jij gedaan alles gedaan krijgt. Het gaat erom dat jij de juiste mensen aanspoort.

Onthoud daarnaast dat het antwoord ‘nee’ niet jouw vijand is.

Zelfs de meest overtuigende mensen zullen ook eens in de zoveel tijd de deksel op hun neus krijgen. Ze zullen er echter niet slechter door slapen. Waar ze echter wél van wakker liggen is een ‘misschien’ — oftewel een vraag of actie die onbeslist blijft.

Dat gezegd hebbende, onderstaande 9 zinnen zullen je een steuntje in de rug geven, wil jij leren overtuigen.

Overtuigen tips

Vraag deze, simpele 9 vragen en overtuig iedereen

1. “Op een schaal van 1 tot 10, hoe enthousiast ben jij over dit idee?

Vraag je iemand naar zijn mening, dan zul je meestal een ‘veilig’ antwoord krijgen. Daar heb je natuurlijk vrij weinig aan. Veel mensen stellen dan ook vaak de standaard vervolgvraag: “… wat kan ik doen om er een 10 van te maken?

Dat werkt ook niet — wat wél werkt is het volgende:

In plaats van te vragen wat jij beter kan doen, vraag je waarom de ander geen lager cijfer gaf. Je draait het dus om.

Volgens Daniel Pink, New York Times bestselling auteur op het gebied van motivatie en menselijk gedrag, kan deze kleine switch veel verschil uitmaken:

  • Door allereerst het gesprek positief te starten, zal de ander onbewust redenen verzinnen waarom ze toch met je in zee moeten gaan. “Nou, het zal ons inderdaad een hoop maandelijkse kosten schelen.” of “Het bedrijf dat je vertegenwoordigt heeft inderdaad een goede reputatie.
  • Daarnaast zal de persoon zich meer op zijn gemak voelen. Het geeft hem namelijk de kans om eerlijk te zijn over zijn redenen.

Het grootste obstakel waarmee je te maken krijgt als je iemand wilt overtuigen, is besluiteloosheid. Op deze manier een woordenwisseling hebben, kan de verwarring bij de ander doorbreken.

2. “Op diezelfde schaal; hoe dichtbij ben je met het maken van een keuze? — maar je mag geen 7 zeggen!

Wanneer je iemand vraagt hoe dicht ze bij het maken van een keuze zitten, zullen de meeste mensen antwoorden met het getal ‘7’ — iets wat eigenlijk gelijk staat aan: “laat me hier nog even over nadenken.” Wat weer betekent dat ze je bod zullen afwijzen.

Stel je de vraag echter  zoals deze hierboven staat verwoord, dan dwing je de ander in antwoord te geven.

  • Een ‘8’ kan zijn “Ik ben overtuigd, ik heb alleen nog een zetje nodig. Vraag dan wat jij kan doen om hier een 10 van te maken. (Dan geldt deze uitzondering wel.)
  • Een ‘6’ kan bijvoorbeeld “nooit van mijn leven” betekenen. Pas dan de techniek toe uit de eerste vraag en vraag hen waarom ze je geen lager cijfer hebben gegeven. Draai het om, maak het positief.

Deze vragen zullen je helpen het ‘willen en waarom’ van de ander te begrijpen. Daarnaast geven ze je een meetpunt, zodat jij weet hoe ver je van je doel verwijderd bent.

Overtuigen lukt zo

3. “… dit is wat de meeste mensen zouden doen.”

Wanneer jij iemand wilt aansporen actie te ondernemen, kom je niet ver met de zin: “dit moet je doen.Dat schrikt alleen maar af. Daarentegen zal de zin “Dit is wat de meeste mensen zouden doen” wél effect hebben, ook al is het haast dezelfde bewoording.

Door je vraag op die manier in te pakken, help je mensen ene keuze te maken — nemen ze wel of niet de volgende stap?

  • Allereerst creëert het een gevoel van veiligheid bij de ander — “anderen zijn me ten slotte voorgegaan en daar liep vervolgens ook alles op rolletjes, toch?
  • Daarnaast creëert het angst voor het mislopen van een geweldige kans — iets wat volgens Robert Cialdini, auteur van het boek ‘Invloed’, de voornaamste reden is dat mensen beslissingen maken.

4. “Als ik voor jou ‘A’, ‘B’ én ‘C’ regel, ga je dan akkoord?”

Een andere, simpele manier om mensen te overtuigen is door de peilen wat de ander graag wilt en verwacht. Kom je hier achter, dan kun jij het gesprek afsluiten met de volgende woorden:

“Wat ik hieruit kan opmaken, is dat punt ‘A’, ‘B’ en ‘C’ duidelijk iets voor je betekenen. Stel nou dat we hier morgen over verder praten en het zou ons lukken die drie punten te bereiken, zou je dan bereid zijn de volgende stap te nemen?”

Je moet sterk in je schoenen staan, wil je onder dit aanbod uitkomen. Je zult dan ook merken dat je van de meeste mensen een ‘ja’ zult krijgen. En aangezien de meeste mensen zich aan hun beloftes willen houden, kun je ervan verzekerd zijn dat de ander daadwerkelijk actie zal ondernemen.

5. “In welke mate sta jij open voor…”

Als je aan de mensen om je heen vraagt of ze ruimdenkend of bekrompen zijn, wat denk je dan dat de meeste zullen antwoorden? — Precies, ruimdenkend.

Wil je iemand overtuigen, gebruik dit dan in je voordeel. Vraag de persoon bijvoorbeeld in welke mate zij openstaan voor nieuwe dingen.

  • Geeft degene aan dat hij of zij wel bereid is tot het nemen van een aantal stappen, houd je dan verder koest en neem je overwinning. Maak er niet meer woorden aan vuil dan nodig is.
  • Blijkt nou dat de ander nog niet in het diepe wil springen, stel dan kritische vragen — bijvoorbeeld deze:

6. “Wat weerhoudt je ervan om de volgende stap te nemen”

Niet weten wat de redenen zijn waarom iemand niet de volgende stap wilt nemen, is ontzettend nadelig. Bespaar je het nodige giswerk en vraag er gewoon naar.

Hoe sneller jij weet waarom iemand niet met je in zee wil, hoe sneller jij kan beslissen of jouw pogingen het waard zijn.

Overtuigen tricks

7. “Ik durf te wedden dat jij net als ik… ”

Een andere manier waarop je iemand snel kunt overtuigen is door hem tijdens het gesprek al een aantal keer ‘ja’ te laten zeggen. Laat zien dat er geen gevaar schuilt in je voorstel.

De woorden “Ik durf te wedden dat jij net als ik…” doet hierbij wonderen. Het helpt de ander de voordelen te visualiseren — iets dat uitstekend werkt, wil je gelijk krijgen.

“Ik durf te wedden dat jij net als ik ook graag nieuwe dingen uitprobeert, toch?”

“Ik durf te wedden dat jij net als ik ook weinig kostbare tijd wilt besteden aan een project dat… “

“Ik durf te wedden dat jij net als ik graag die winst wilt binnenhalen, maar dat gaat alleen als…”

Het is lastig om niet positief te reageren op bovenstaande zinnen. Mensen zoeken namelijk naar een onderlinge overeenkomst en zullen daarom onbewust ‘ja’ knikken — iets wat hen in alle waarschijnlijkheid ook ‘ja’ laat zeggen op de uiteindelijke deal.

8.  “Oké, stel je even voor…”

We houden van verhalen. Het zorgt ervoor dat we ons beter kunnen focussen op wat er verteld wordt én het helpt ons een levendig voorbeeld in ons hoofd te schetsen. Iets dat jij natuurlijk weer in je voordeel kunt gebruiken.

Maak jij daarom een meeslepend verhaal van je voorstel, dan kan de ander al haast zien, proeven en ruiken wat dit voor hem kan betekenen.

“Stel je de glimlach van je vrouw eens voor als je haar dit cadeau geeft…”

“Stel je eens even voor hoe blij je baas zal worden als je…”

“Stel je eens voor…”

9. “Misschien is dit toch niet echt iets voor jou…”

De meeste mensen voelen zich niet op hun gemak als hen een keuze wordt opgedrongen. Door bovenstaande zin te gebruiken haal je de druk van de ketel. De meeste zullen daarnaast meteen interesse hebben als de kans bestaat dat ze een potentiële kans mislopen.

“Misschien is dit toch niet echt iets voor jou. Is er misschien iemand anders binnen je bedrijf die geïnteresseerd zou zijn in het ontwikkelen van…”

“Misschien is dit toch niet echt iets voor jou. Ken jij misschien iemand die wel wil proberen zijn of haar netwerk uit te breiden?”

“Misschien is dit toch niet echt iets voor jou. Ik ben op zoek naar mensen die de stap durven nemen. Wellicht ken jij iemand die daar klaar voor is?

Deze vragen trekken direct de aandacht. De meeste mensen zullen dan ook meteen hun twijfels terugtrekken, uit angst dat je het voorstel van de tafel veegt. “Nee, vertel me toch maar meer…” zal dan ook vaak het volgende zin zijn die je hoort.

Overtuigen doe je zo

Laat al deze tips samenkomen…

Iemand overtuigen hoeft dus niet moeilijk te zijn. Je moet gewoon een aantal technieken kennen waarmee je anderen aanspoort actie te ondernemen — zonder dat je natuurlijk overkomt als een gelikte verkoper.

Wil je dus net als die jonge ondernemer een grote vis binnenhalen of gewoon je gelijk krijgen, probeer dan eens bovenstaande manieren uit.

Laat jouw goede ideeën niet voor wat ze zijn; verkoop ze en overtuig anderen van je visie. Dat lijkt misschien eng, maar wanneer je dit een paar keer oefent, heb je dat binnen no time onder de knie.

Iemand overtuigen is namelijk niets meer dan een skill — en een skill kun je leren.

Succes.

Meer weten?

Vind je het nou toch nog lastig om deze technieken in de praktijk toe te passen, laat ons dan helpen! We verzorgen namelijk een reuze interessante cursus ‘Gesprekstechnieken’ waarin we je jouw communicatieve skills oppoetsen. Dat kan binnen 1 dag. Nu alleen nog je baas overhalen — maar dat lukt nu zeker 😉

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog