Gesprekstechnieken

In ons privéleven, maar vooral op de werkvloer, wordt de mate van ons succes voor een groot deel door onze gesprekstechnieken bepaald. Zo zal iemand met slechte tot middelmatige gespreksvaardigheden niet zo snel promotie maken als iemand die prettig communiceert en onderlinge relaties bevordert.

Waar zijn gesprekstechnieken belangrijk voor? 

Een situatie waar we allemaal weleens mee te maken krijgen en waarin je gesprekstechnieken worden beoordeeld, is een sollicitatiegesprek. Afhankelijk van de functie moet je in het openbaar kunnen spreken, met motiverende gespreksvoering de productiviteit van je collega’s verhogen, feedback geven en conflicten oplossen.

De interviewer gaat ervanuit dat de manier waarop jij tijdens de sollicitatie communiceert, representatief is voor jouw communicatievaardigheden op de werkvloer. Wanneer je eenmaal bent aangenomen, zijn jouw gesprekstechnieken belangrijk om begrip, werkplezier en productiviteit te verhogen.

Ook zijn er technieken benodigd voor verkoopgesprekken, presentaties, motivatiegesprekken en discussies. Op deze website maak je kennis met de verschillende gespreksvaardigheden en ontdek je waar in Nederland trainingen worden gegeven.

Welke technieken kun je gebruiken?

Voor goede communicatie zijn in feite twee dingen belangrijk: spreken en luisteren. Dat klinkt logisch, maar zo makkelijk zijn ze niet. Maar al te vaak is één persoon te lang de spreker of ontvanger, terwijl de rollen in een goed gesprek eerlijk verdeeld horen te zijn.

Om een zakelijk gesprek optimaal te laten verlopen dien je een goede sfeer te creëren, de doelen af te spreken, regelmatig terug te koppelen naar deze doelen en hardop te denken. Het gaat erom dat beide partijen voldoende input leveren en samen naar de gewenste uitkomst werken.

Hoe meer mensen in je bedrijf een cursus gesprekstechnieken hebben gevolgd, des te beter is het onderlinge begrip op de werkvloer. Dat dit heel wat voordelen met zich meebrengt, spreekt voor zich. Klik op de pagina’s in het menu hierboven voor meer informatie, of houd ons blog bij voor interessante artikelen en het laatste nieuws.

X