Feedback geven kan spannend zijn, zeker als deze negatief is. Want wat nou als je collega zich aangevallen voelt en defensief reageert? Je wil erna nog wel samen door één deur kunnen, want jullie zullen in het vervolg natuurlijk nog gewoon moeten samenwerken. Door het 4G model te gebruiken zal je zien dat jouw feedback niet de samenwerking schaadt, maar juist verbetert. Hoe dat zit, leggen we je graag uit.

Wat komt aan bod:

  1. Feedback is juist waardevol
  2. Wat is het 4G model?
  3. 4G model gebeurtenis of gedrag
  4. Gevoel
  5. Gevolg
  6. Het gewenste gedrag
  7. 4G model psychologie: waarom leidt dit tot minder conflicten?
  8. Aan de slag met 4G model feedback
  9. Veelgestelde vragen over feedback en het 4G model

Feedback is juist waardevol

Voordat we duiken in wat het 4G model precies is, is het nodig om je mindset op het gebied van feedback te veranderen. Feedback wordt vaak uit angst voor negatieve reacties en eventuele onzekerheden ingeslikt en niet geuit. Met alle gevolgen van dien: je collega is zich van geen kwaad bewust en doet de volgende keer precies hetzelfde. Jij wordt ondertussen juist steeds kwader, wat wellicht tot een ontploffing van opgekropte gevoelens kan leiden. 

Je begrijpt dat niet feedback geven op deze manier juist schadelijker voor de samenwerking kan zijn dan wel je mond opentrekken. Zelfs wanneer je niet per se kwaad van de ander wordt, is het geven van feedback effectiever, bijvoorbeeld voor de kwaliteit van het werk. 

Door feedback op een constructieve en respectvolle manier te geven met het 4G model, is dit het tegenovergestelde van een aanval: het is een kans om de ander te helpen groeien en de samenwerking juist te verbeteren.

4g model

Wat is het 4G model?

Het 4G model is een effectief hulpmiddel om constructieve feedback te geven. Het helpt je om structuur te geven aan het gesprek en dit te laten leiden door feiten in plaats van emoties. Bij het gebruiken van het 4G model is er ook geen ruimte voor miscommunicatie: de feedback wordt zo concreet mogelijk gegeven en het is voor de ander ook meteen duidelijk wat je van hem of haar verwacht.

De voordelen zijn duidelijk, maar wat houdt het 4G model precies in? Dit feedback model draait, niet geheel verrassend, om de 4G’s:

  1. Gedrag of Gebeurtenis: het gedrag dat of de gebeurtenis die je observeert bij de ander. 
  2. Gevoel: het gevoel dat dit jou geeft.
  3. Gevolg: de gevolgen die het gedrag heeft op de omgeving.
  4. Gewenst gedrag: het gedrag dat je in het vervolg wil zien van de ander.

Het is hierbij belangrijk om alle vier de stappen aan bod te laten komen in een gesprek. We leggen je graag uit wat de 4G’s precies inhouden en delen voorbeelden van feedback die laten zien waarom 4G feedback zo effectief is in onze video. Je kunt het stappenplan ook nog eens nalezen onder deze video. 

1. 4G model gebeurtenis of gedrag

Bij de eerste stap geef je aan welk gedrag je hebt geobserveerd of de gebeurtenis waar je feedback over gaat geven. Het is hierbij cruciaal dat je objectief blijft. Blijf bij de feiten en beoordeel de ander niet, want anders loop je het gevaar dat de ander zich aangevallen voelt, het gesprek escaleert en jouw boodschap niet overkomt. 

Een manier om objectief te blijven is door een ik-boodschap in plaats van een jij-boodschap te geven, waarbij je je focust op het waargenomen gedrag. 

4G model feedback voorbeelden bij gedrag

Wat we hiermee bedoelen, wordt duidelijk aan de hand van de volgende feedback voorbeelden.

Je zegt dus niet: ‘Jij was te laat’, ‘Jij was tijdens de vergadering met andere dingen bezig’ of ‘Je levert slordig werk af’.

Maar: ‘Ik zag dat je na negenen binnenkwam’, ‘Ik merk dat je tijdens de vergadering op je laptop bezig was’ of ‘Ik merk dat ik de laatste tijd meer spelfouten moet verbeteren dan eerder het geval was’. 

Naast ‘ik zie/ik zag’, en ‘ik merk’ helpen de volgende zinnen je om objectief het gedrag van de ander te benoemen:

‘Ik observeer dat je…’

‘Je zei dat…’

‘Net deed je…’

2. Gevoel 

Vervolgens geef je aan wat het gedrag van de ander met jou doet. Dit maakt je feedback krachtiger, omdat de ander jouw gevoel niet kan ontkennen. Tegen een statement als: ‘Jij vindt onze afspraak gewoon niet belangrijk’ kan iemand met gestrekte been ingaan. Dat is lastiger wanneer je zegt: ‘Dat geeft mij het gevoel dat je onze afspraak niet belangrijk vindt’. 

4G model voorbeeld voor gevoel

Je zegt dus niet: ‘Jij neemt het werk niet serieus’ of ‘Je vindt mijn ideeën niet belangrijk’, maar: ‘Daardoor voel ik me niet serieus genomen, ‘Ik heb het gevoel dat je mijn ideeën niet overweegt’ of ‘Ik merk dat ik hierdoor afgeleid wordt’. 

4g model

3. Gevolg

Wat is het mogelijke gevolg van het gedrag van de ander? Dat maak je duidelijk in deze stap. Dit kan een gevolg zijn voor jou, zoals ‘Daardoor raak ik minder gemotiveerd’, maar kan ook een gevolg zijn voor de omgeving of de persoon zelf.

Respectvolle feedback geven voorbeeldzinnen voor gevolg

Bijvoorbeeld in het geval van een collega die tijdens een vergadering drukker is met zijn laptop dan wat er in de vergadering gebeurt, kun je als gevolg geven:

‘Wanneer je met andere dingen bezig bent in de vergadering, kunnen anderen ook gedemotiveerd raken.’ 

Misschien is het nog krachtiger om het gevolg voor de ander te delen:

‘Wanneer je jouw ideeën niet deelt in de vergadering, kunnen we deze ook niet meenemen in het vervolg.’

4. Het gewenste gedrag

Door de laatste stap laat je geen ruimte voor miscommunicatie over. Met het aangeven van het gewenste gedrag, maak je de feedback zo concreet mogelijk en weet je zeker dat je collega weet wat er van hem wordt verwacht.  

Voorbeelden feedback bij gewenst gedrag

Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zou het fijn vinden als je volgende keer actief meedoet aan de vergadering’ of ‘Ik zou het fijn vinden als je voortaan de tijd neemt voor je werk, zodat je minder fouten maakt’.

Zorg ervoor dat deze stap een open gesprek wordt over welk gedrag de ander kan laten zien. In plaats van alleen te zenden, kan je je collega de mogelijkheid geven om na te denken en met eigen suggesties te komen. Zo kom je tot een oplossing waar je allebei achter staat. 

Voorbeelden om het gesprek te starten:

  • Herken je wat ik zeg?
  • Heb je iets van mij nodig om dit anders aan te pakken?
  • Wat vind je van wat ik net gezegd heb?
  • Hoe zorgen we ervoor dat we dit in de toekomst anders aanpakken?

4G model psychologie: waarom leidt dit tot minder conflicten?

Feedback geven én ontvangen is zo lastig, omdat onze hersenen ons in de weg zitten. Dat vertelt LeeAnn Renninger, oprichter van LifeLabs (een bedrijf dat trainingen voor managers en teams verzorgt), in haar TED-talk. Ons brein is nou eenmaal zo voorgeprogrammeerd dat het elke boodschap eerst controleert op mogelijke bedreigingen. Zodra de amygdala (het onderdeel van de hersenen dat bedreigingen moet signaleren) van je collega een mogelijke bedreiging opmerkt, zal dit ervoor zorgen dat je collega in de verdediging schiet. Door je feedback rustig op te bouwen met het 4G model zal de amygdala niet of minder snel een bedreiging opmerken. 

Aan de slag met 4G model feedback

Het 4G model biedt een waardevol en gestructureerd kader voor het geven van feedback.  Hopelijk heb je aan de hand van de voorbeelden gezien welk verschil respectvolle feedback kan maken. Dit is veel effectiever dan met de vinger wijzen. 

Door objectieve observaties te combineren met jouw gevoelens, de gevolgen en het gewenste gedrag, ontstaat er ruimte voor een open en constructief gesprek. Deze aanpak helpt niet alleen om misverstanden te voorkomen, maar ook om conflicten te vermijden en te zorgen voor een betere samenwerking. 

Nog betere feedback geven?

Wil je aan de slag met de 4G methode en andere feedback modellen om de samenwerking te verbeteren? Volg dan onze 1-daagse feedback training om constructieve feedback te leren geven én een held te worden in het ontvangen van feedback. Deze feedback training is zeer praktijkgericht: oefenen staat centraal en alles wat je hebt geleerd kun je direct toepassen.

Wil je meer weten over feedback of over een goede samenwerking?

Ben je op zoek naar nog meer tips om feedback te geven of te ontvangen? Wil je meer leren over hoe je de samenwerking op de werkvloer kunt verbeteren? Kijk dan ook eens naar deze drie artikelen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Veelgestelde vragen over feedback en het 4G model

  • Wat is het 4G model en waar komt het vandaan?

    Het 4G model is een feedbackmethode die bestaat uit vier stappen die allemaal beginnen met een G. Het is een hulpmiddel om een feedbackgesprek structuur te geven en conflicten te voorkomen. Het is ontstaan vanuit de gedachte dat feedback constructief en objectief moet zijn. 

  • Wie heeft het 4G model bedacht?

    Het 4G model is niet door slechts één persoon bedacht, maar is het resultaat van verschillende inzichten uit de psychologie en communicatie. Het is een samenvoeging van diverse feedbackmethodes om tot één effectief feedbackmodel te komen.

  • Wat zijn de vier regels van feedback?

    Er zijn niet vier regels van feedback, wel bestaat het 4G model uit vier stappen. Hierbij deel je eerst het waargenomen gedrag, het gevoel dat je hierdoor krijgt, de gevolgen van het gedrag en het gewenste gedrag. 

  • Welke feedback modellen zijn er?

    Er zijn diverse feedback modellen, zoals het sandwich feedbackmodel, het 4G model, het 360 graden feedback model, de ik ik jij methode, de penfleton methode, het SBI-model en het STARR-model.  

  • Welke 3 soorten feedback zijn er?

    In het boek Thanks for the Feedback delen Douglas Stone en Sheila Heen dat er drie primaire soorten feedback zijn: waardering, coaching en evaluatie. Waardering gaat om positieve feedback, coaching om constructieve feedback en evaluatie om de beoordeling van iemands prestaties, bijvoorbeeld door middel van een beoordelingsgesprek of scriptie. 

  • Wat is het meest effectieve feedbackmodel?

    Het meest effectieve feedbackmodel is afhankelijk van de ontvanger en de situatie. Wel is het belangrijk dat de feedback concreet is en de ander weet wat er van hem of haar verwacht wordt in het vervolg. Om te zorgen voor een open en constructief gesprek zonder conflicten, is het daarnaast belangrijk om niet met de vinger te wijzen. 

  • Welke vier stadia omvat het 4G model?

    De vier stadia van het 4G model zijn: gedrag of gebeurtenis, gevoel, gevolg en gewenst gedrag. Eerst deel je het waargenomen gedrag of de gebeurtenis waarover je feedback wil geven. Vervolgens deel je wat voor gevoel dat jou geeft en wat het gevolg van het gedrag kan zijn. Ten slotte deel je het gewenste gedrag dat je voortaan wil zien. 

  • Hoe kan het 4G model helpen bij effectieve communicatie?

    Het 4G model helpt bij effectieve communicatie door een gestructureerde aanpak te bieden waarmee je feedback objectief, concreet en respectvol kunt overbrengen. Door gedrag, gevoel, gevolg en gewenst gedrag stap voor stap te benoemen, voorkom je misverstanden en vermijd je dat de ander zich aangevallen voelt.

  • Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen het 4G model en andere communicatiemiddelen?

    Het 4G model onderscheidt zich door concrete observaties te combineren met persoonlijke gevoelens, de gevolgen van het gedrag en duidelijke verwachtingen voor de toekomst. Hierdoor is het niet alleen een manier om feedback te uiten, maar ook een middel om de relatie te verbeteren en de samenwerking te versterken.

  • Hoe kan het 4G model bijdragen aan betere samenwerking in teams?

    Door feedback op een gestructureerde, respectvolle en objectieve manier te geven, ontstaat er meer openheid en begrip binnen het team. Het vermindert miscommunicatie en spanningen. Bovendien helpt het model om verwachtingen helder te maken en constructieve gesprekken te voeren, waardoor teams effectiever samenwerken en er een positieve werksfeer ontstaat.

  • Wat zijn voorbeelden van praktische toepassingen van het 4G model in werksettings?

    Het 4G model kan in werksettings praktisch worden toegepast bij het bespreken van prestaties, het verbeteren van samenwerking of het aanpakken van ongewenst gedrag. Bijvoorbeeld, als een collega vaak te laat komt, kun je aangeven: ‘Ik zag dat je deze week meerdere keren later begon (gedrag). Dat geeft mij het gevoel dat afspraken minder belangrijk voor jou zijn (gevoel). Hierdoor kunnen anderen niet meteen aan het begin van de dag bij je terecht en leidt je anderen af wanneer je binnenkomt (gevolg). Kun je volgende week op tijd aanwezig zijn? (gewenst gedrag).’

  • Hoe kan ik het 4G model gebruiken om mijn boodschap effectiever over te brengen?

    Om het 4G model te gebruiken om je boodschap effectiever over te brengen, begin je met het objectief benoemen van specifiek gedrag dat je hebt waargenomen, zonder te oordelen. Vervolgens deel je wat dit gedrag met jou doet. Leg daarna uit welke gevolgen dit gedrag heeft. Tot slot geef je duidelijk aan welk gedrag je in de toekomst verwacht en betrek je de ander in het vinden van een oplossing

  • Wat zijn de uitdagingen bij het toepassen van het 4G model in verschillende contexten?

    Het kan lastig zijn om observaties volledig objectief te houden en emoties niet de overhand te laten nemen in een feedbackgesprek. Ook is het alsnog mogelijk dat een collega weerstand biedt tijdens een gesprek. Het vereist oefening om het 4G model effectief toe te passen bij verschillende personen en situaties. 

  • Hoe kan het 4G model helpen bij conflictoplossing?

    Het 4G model kan bij conflictoplossing helpen door een gestructureerde en respectvolle manier te bieden om gevoelens en verwachtingen te communiceren. Door het gedrag te benoemen dat het conflict veroorzaakt, zonder te oordelen, voelt de ander zich minder aangevallen en zullen conflicten minder snel ontstaan. 

  • Wat zijn de voordelen van het 4G model voor persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie?

    Het 4G model bevordert persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie door je te helpen bewust stil te staan bij je eigen waarnemingen, gevoelens en verwachtingen. Het structureert je gedachten, waardoor je beter begrijpt welke situaties een emotionele reactie oproepen en waarom. 

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat gespecialiseerd is in slimmer (samen) werken. Daarvoor bieden we je diverse (online) trainingen aan. Van time management tot snellezen. Nieuwsgierig? Bezoek onze website of blogs en schrijf je snel in voor een van onze trainingen. 

Populaire trainingen: