Leidinggevenden hebben het niet zo makkelijk meer als vroeger. Waar werknemers ten tijde van het “management oude stijl” simpelweg deden wat hen werd opgedragen, zijn ze tegenwoordig stukken mondiger en verwachten ze meer met elkaar en jou samen te werken.

Ook word je als manager geacht om kansen voor je medewerkers te creëren en groeien binnen het bedrijf aan te moedigen. Deze en andere ontwikkelingen leggen heel wat druk op jou als leidinggevende. Door een aantal gesprekstechnieken te ontwikkelen kom je al een heel eind. We zetten hieronder een aantal van deze gespreksvaardigheden op een rijtje.

Onderhandelen

Een leidinggevende heeft met veel partijen te maken: medewerkers, het hoger management, toeleveranciers, ambtenaren, zakenpartners, enzovoort. Met een goede voorbereiding is de kans op succes het grootst. Schrijf van tevoren op wat je wilt bereiken, wat je in ruil daarvoor kunt geven en welke drukkingsmiddelen je eventueel kunt inzetten.

Actief luisteren

In een dialoog is kunnen luisteren één van de belangrijkste eigenschappen. Liever nog heb je geleerd actief te luisteren. Hierbij stel je vragen waarmee je je medewerkers aanspoort om zelf een oplossing te vinden.

Vergaderen

Niemand vind het leuk, maar vergaderingen kunnen een belangrijk managementinstrument voor een bedrijf vormen. Ook hierbij is de voorbereiding van groot belang: schrijf het doel van de vergadering op, creëer een agenda en zorg dat de deelnemers een week van tevoren relevante documenten ontvangen.

Feedback geven

Met feedback vertel je medewerkers wat je van hun gedrag of houding vindt. Feedback is niet zozeer kritiek en is zeker geen persoonlijke aanval. Het is een “cadeautje” dat begrip creëert, de samenwerking versoepelt en het werkplezier vergroot.

Spreken in het openbaar

Als manager behoort spreken voor een groep ook tot de essentiële gesprekstechnieken. Een goede voorbereiding helpt je een eind op weg, maar zoals bij veel vaardigheden geldt ook hier: oefening baart kunst.

Ook motiverende gesprekstechnieken zijn belangrijk voor een leidinggevende om te kunnen inzetten. Op deze website helpen we je zo goed mogelijk op weg. Volg ons blog voor leerzame artikelen of schrijf je in voor één van onze cursussen.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog