Natuurlijk vind jij het ook wel eens heerlijk om te ventileren; klagen over dingen die deze week anders liepen dan verwacht. Maar jouw collega?! Die kan er wat van! Zeuren over alles dat los en vast zit, een hoop negativiteit zonder oplossingen. Hoe voorkom je deze negativiteit op jou afstraalt? Leer negatieve mensen loslaten dankzij enkele gesprekstechnieken:

4 negatieve mensen loslaten tips

Hoe herken je een negatief persoon? Het zijn mensen die veel klagen, die overal het slechte van inzien en zonder moeite alle levensvreugde uit je zuigen: energie-vampieren. Als het even kan vermijd je ze in je privé-leven, helaas heb je daar op je werk veelal geen invloed op.

Zo werk je samen met een collega die altijd wel iets te klagen heeft — “er ligt te veel werk”, “er ligt te weinig werk”, “het is te warm”, “het is te koud”, “waarom moet ik hier altijd alles doen?” Zo eentje. 

Hoe ga je daar nou mee om? Hoe voorkom je dat jij je laat meesleuren in hun neerwaartse spiraal van negativiteit? Ontdek enkele gesprekstechnieken waarmee het loslaten van negatieve mensen makkelijker is dan je denkt:

vrouw in gesprek kijkt ernstig

1. Ga er niet in mee

Het maakt niet uit of jij het zonnestraaltje-zelve bent; wanneer je te maken hebt met een extreem negatieve collega, zal jouw positiviteit weinig teweeg brengen. Sterker nog: hoe meer jij je best doet om je collega de wereld door een rooskleurige bril te laten zien, hoe groter de tegenreactie zal zijn. 

Bespaar jezelf daarom de moeite en forceer niets. Negatievelingen kunnen dit namelijk als een uitdaging zien en voor je het weet gaat hij of zij er met een nog gestrekter been in.

Wat beter werkt:

Zwak de negativiteit van je gesprekspartner af. Laat blijken dat je met hem of haar meevoelt (dat is anders dan het ergens ‘mee eens’ zijn) en probeer op die manier het geklaag te verminderen.

De Zeikerd: “… moest ik weer die rotklant afhandelen. Ik heb het zo met haar gehad. Het is alsof ze mijn leven een hel wil maken.”

Jij: “Ze is inderdaad niet de makkelijkste…”

Vervolgens probeer je de boodschap iets af te zwakken en indien het je lukt om er een vleugje positiviteit aan toe te voegen, doe dat dan:

“… maar ik moet zeggen dat ze alles wel altijd netjes en op tijd aanlevert. Je kunt wel echt van haar op aan.”

2. Wees negativiteit vóór

Wat zeg je tegen iemand die altijd klaagt? Simpel: probeer het gezeur voor te zijn. Voordat jouw collega losbarst in zijn of haar tirades, probeer je het gesprek een bepaalde kant op uit te duwen: 

Vertel hem of haar bijvoorbeeld over het leuke weekend dat je hebt gehad. Of benoem het vooruitzicht van het heerlijke weer of die broodjeszaak die binnenkort naast jullie kantoor opent. Geef desnoods een (gemeend) complimentje.

“Hé, wat mij dit weekend toch is overkomen! Je kent toch wel dat ene verrukkelijke eettentje? Nou, daar sprak ik…”

Probeer hoe dan ook een positieve draai te geven aan jullie interactie. Op die manier leg je de drempel net iets hoger en wordt het voor je negatieve collega een stuk lastiger om jullie het negativiteitspad op te trekken — voor hoe lang het ook mag duren.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van communicatie, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw timemanagement skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

man liggend op een bank aantekening iemand anders met blok erbij

3. Houd een spiegel voor

Soms heb je gewoon te maken met een zuurpruim die je hoe dan ook niet zoeter krijgt. Het enige dat je dan kunt doen is hem of haar een spiegel voorhouden: confronteer de persoon met zijn negativiteit. En dat kan gerust op een assertieve manier; je hoeft je niet te verlagen naar zijn of haar niveau. 

Vertel je collega dat zijn of haar negatieve insteek alles behalve opbouwend is en dat klagen zonder oplossingen in het vooruitzicht niets opleveren:

“Goh, het valt me op dat je wel erg negatief bent. Ik begrijp dat ventileren oplucht, maar wanneer je hier iets aan wilt veranderen, kun je beter over daadwerkelijke stappen nadenken.”

of…

“Ik begrijp dat je dat vervelend vindt. Wat ga je hieraan doen?

en…

“Als het je zo ontzettend kwaad maakt, kunnen we misschien beter een ander onderwerp kiezen om over te praten.” 

4. En als dat niet werkt? Betrek anderen erbij!

Kom je niet onder de aanwezigheid van een negatieve collega uit? Probeer dan je gesprekscirkel te vergroten. Een gezelschap van minstens 3 anderen kan namelijk een hoop verandering in het gesprek brengen. Plus de negativiteit van de Zeur valt makkelijker in de conversatie weg. Daarbij kan de dynamiek van anderen invloed hebben op je collega waardoor hij of zij een meer aangename houding aanneemt.

Betrek je collega aan de andere kant van de ruimte er bijvoorbeeld bij:

‘Hé Tom, Linda en ik hadden het toevallig net over die nieuwe klant. Had jij niet laatst een ontzettend positief gesprek met haar?’

Ook kun je voorstellen om het gesprek te verplaatsen naar een ruimte waarvan je weet dat er andere, meer positieve mensen zijn:

“Hé, laten we terwijl we kletsen even naar de kantine gaan. Kan ik meteen toegeven aan mijn koffieverslaving.” 

Dus: hoe negatieve mensen loslaten?

Een negatieve collega kan een flinke domper zijn op je werkdag, zeker wanneer je geregeld met hem of haar samenwerkt. En hoewel jij je er niet te veel van probeert aan te trekken, ben jij ook niet immuun voor iemands klaagzang. Helaas heb jij geen invloed op iemands humeur en heb je slechts in de hand hoe jij hierop reageert. Met bovenstaande tips voorkom je in ieder geval dat jij je hierin laat meeslepen.

Wil je hier nu meer over leren? Beter gezegd: wil je leren omgaan met alle soorten mensen die jij je maar kunt bedenken?

… volg dan eens onze cursus Gesprekstechnieken of – wanneer je sterker in je schoenen wilt komen te staan – onze cursus Assertiviteit. Beiden helpen je beter communiceren met de mensen om je heen. Kijk dus eens wat bij je past en schrijf je snel in!

vermoeide vrouw witte blouse hangend in een stoel

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog