Ssst… Het gezegde luidt niet voor niets: zwijgen is inderdaad goud waard. Dit geldt vooral in de volgende 6 situaties. Tijdens deze momenten is het raadzaam niet het voortouw te nemen, maar juist te kiezen voor stilte. Wat het zo mooi maakt? Door op deze momenten niets te zeggen, verbeter je niet alleen je communicatieve vaardigheden, maar word je ook als een prettige gesprekspartner ervaren. Snaveltje toe, dus.
Zwijgen is goud, vooral in deze 6 gevallen
Stil zijn heeft niet bepaald een goed imago in onze maatschappij. Met name omdat de standaard een extraverte persoonlijkheid is: we vinden het fijn als iemand met gemak een eind weg kletst, moeiteloos het hoogste woord voert of ongemakkelijke stiltes opvult met kletspraatjes.
Toch is dit niet altijd gepast.
Er zijn situaties waarin je beter niets kunt zeggen. Zwijgen, en je op de achtergrond houden. Uit respect voor de ander bijvoorbeeld, maar ook omdat het soms beter is om minder woorden aan een situatie vuil te maken.
“… maar ik wil hier écht mijn ongezouten mening op geven!”
… snappen we. Maar stilte kan je zoveel brengen:
- Gepaste terughoudendheid: in sommige gevallen is het gewoon beter om niet het hoogste woord te voeren. Gepaste terughoudendheid kan resulteren namelijk in betere communicatievaardigheden en maakt jou een aangename gesprekspartner. Soms is het gewoon beter om het snaveltje toe te houden en in plaats daarvan te luisteren.
- Respect tonen: daarnaast zijn er momenten waarop zwijgen een daad van respect kan zijn. Het achterwege laten van woorden kan dan een blijk van erkenning zijn voor de gevoelens of situatie van de ander. Het getuigt van empathie en geeft ruimte aan anderen om hun gedachten en gevoelens te uiten.
- Minder woorden, meer impact: en dan geldt nog het principe van ‘minder is meer’. Door minder woorden aan een situatie vuil te maken, kan de impact van je boodschap juist versterkt worden. Dit geldt met name in situaties waarin overdaad aan woorden kan leiden tot verwarring of misverstanden.
Kortom, waarom het goed is om te zwijgen?
Ondanks het sociale vooroordeel tegenover stilte, kunnen de voordelen van zwijgen niet worden onderschat. Het draagt juist bij aan een betere balans in communicatie en bevordert begrip tussen jou en je collega’s of vrienden. Dus, wees eens wat vaker stil en ontdek hoe het jouw interacties positief kan beïnvloeden.
Onderstaand vind je 6 voorbeelden van zulke situaties. Gevallen waarin je beter niets kunt zeggen en waar zwijgen goud is.
6 situaties waarin je beter niets kunt zeggen
1. Wanneer de ander een slechte dag heeft
Studies tonen aan dat onze communicatie voor zo’n 93% non verbaal is. Het draait dus niet alleen om de woorden die je kiest, maar vooral om hoe je ze brengt: je intonatie, lichaamstaal, stemgebruik, en meer.
Mensen die zich bewust zijn van deze non-verbale aspecten gebruiken ze in hun voordeel. Ze letten niet alleen op hun eigen presentatie, maar ook op de signalen die de lichaamstaal van anderen onthult.
Als ze bijvoorbeeld merken dat iemand een gesloten houding heeft of nors in onderuitgezakt zit, begrijpen ze dat die persoon wellicht niet openstaat voor luchtige gesprekken.
Aan gezichten die tekenen van een zware dag vertonen, herkennen ze dat dit niet het geschikte moment is voor gezelligheid. Ze kiezen ervoor om stil te zijn, niets te zeggen, en te wachten tot de persoon in kwestie zelf toenadering zoekt.
De les die je hieruit leert:
Soms heeft iemand simpelweg wat tijd nodig. Het heeft niets te maken met jou persoonlijk. Het is belangrijk om dan op de achtergrond te blijven en niets te zeggen. Op het juiste moment zal de ander het initiatief nemen om contact te leggen.
2. Wanneer iemand je op de zenuwen werkt
Laten we eerlijk zijn: het voeren van een constructief gesprek wanneer je bijna je geduld verliest, is vaak een uitdaging. Probeer daarom communicatie te vermijden op het moment dat je bloed begint te koken, want het zal er niet beter op worden.
Dit geldt met name wanneer iemand je uitdaagt of op je zenuwen werkt. Hoewel je misschien het liefst direct je ongenoegen uit, maken emoties zoals woede en frustratie het moeilijk om je gevoelens of gedachten op een begrijpelijke manier te uiten.
De les die je hieruit leert:
Als je niets aardigs kunt zeggen, zeg dan niets!
Het is beter om het gesprek even uit te stellen. Kalmeer, en als het nodig is, loop weg. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je nu te uiten tegen de persoon die je irriteert, is de kans groot dat je dingen zegt waar je later spijt van krijgt. Daarom is het verstandig om op zo’n moment niets te zeggen.
3. Wanneer een ander in de schijnwerpers staat
Gun het hem of haar. Als iemand trots is op het behalen van een doel, is het verstandig om te zwijgen. Op dat moment heeft het weinig zin om ook jouw prestaties te benadrukken; eerlijk gezegd komt dat zelfs wat ongepast over.
Het beste is om stil te zijn en een stille supporter te zijn. Feliciteer de ander en laat hem of haar volop genieten van het moment.
De les die je hieruit leert:
Wanneer je zelfverzekerd bent, begrijp je dat dit de manier is waarop je anderen inspireert. Niet door jezelf in de schijnwerpers te zetten, maar door de ander te laten voelen dat je er voor hen bent.
4. Zodra je negatieve feedback ontvangt
Een mooie quote van Tim Ferris:
“A person’s success in life can usually be measured by the number of uncomfortable conversations he or she is willing to have.”
Mensen die excelleren in communicatie begrijpen dit principe. Ze beschouwen het ontvangen van feedback niet als iets negatiefs, maar als een kans voor persoonlijke groei. Ze omarmen het proces.
Dit betekent echter niet dat alle feedback die ze ontvangen mild is, of dat ze het er altijd mee eens zijn. Toch gaan ze niet in de verdediging. Ze luisteren aandachtig naar wat anderen te zeggen hebben en nemen het advies ter harte, zonder te onderbreken.
De les die je hieruit leert:
De enige keer dat jij jouw mond opendoet, is om de persoon in kwestie te bedanken voor de feedback. Je waardeert de inzichten, het advies of hun moed om feedback te geven.
5. Wanneer een ander spreekt
Je herkent het vast: je deelt een verhaal en na een paar zinnen word je onderbroken met een enthousiast, “Oh, dat had ik ook! Gelukkig heb ik toen...” De ander kaapt het gesprek.
Dit kan behoorlijk vervelend zijn. Niet alleen is het onbeleefd om iemand te onderbreken, maar het maakt je ook minder aangenaam als gesprekspartner. Probeer dit daarom te vermijden. Wacht geduldig tot de ander klaar is met spreken – echt klaar. Niet zodra iemand een korte adempauze neemt om dan direct je kans te grijpen om het gesprek over te nemen.
De les die je hieruit leert:
Neem 1 à 2 seconden de tijd en deel dan pas jouw verhaal. Nog beter is om op de ander te reageren en vragen te stellen. Dit maakt je een prettig persoon om mee te praten.
6. Zodra iemand aangeeft dat hij of zij wil praten
Niet iedereen zoekt naar een oplossing voor hun probleem. Soms willen mensen gewoon hun verhaal delen, vertellen wat hen is overkomen, hun gevoelens uiten, of simpelweg bespreken wat hen dwarszit.
Dat is volkomen prima; laat het daarbij. Voel je niet verplicht om altijd advies te geven of een oplossing aan te dragen. Het feit dat iemand zich tot jou wendt om iets te delen, is op zichzelf al een compliment.
De les die je hieruit leert:
Bied hen slechts een luisterend oor, een schouder om op uit te huilen, en laat ongevraagd advies achterwege. Als ze behoefte hebben aan advies, zullen ze er specifiek om vragen. Tot die tijd is het het beste om te zwijgen en te luisteren.
Een ondergewaardeerde gesprekstechniek: niets zeggen
Het spreekwoord klopt: spreken is zilver, zwijgen is goud.
Probeer dit dus vaker toe te passen. Wees stil, zwijg en luister aandachtig. Laat de ander zijn of haar verhaal vertellen, laat de woorden even bezinken en overweeg of dit wel het juiste moment is om te reageren. Vaak bereik je hiermee meer dan wanneer je woorden gebruikt.
Deze aanpak is met name effectief in de volgende situaties:
- Wanneer de ander een slechte dag heeft
- Wanneer iemand je op de zenuwen werkt
- Wanneer een ander in de spotlight staat
- Bij het ontvangen van negatieve feedback
- Wanneer een ander aan het woord is
- Zodra iemand aangeeft dat hij of zij wil praten
In deze momenten kan zwijgen en bewust luisteren vaak krachtiger zijn dan het uitspreken van woorden.
Beter worden in gesprekstechnieken? Volg de cursus
Wil jij jouw communicatieve vaardigheden naar een hoger niveau tillen? Ben je geïnteresseerd in het verbeteren van jouw gesprekstechnieken? Dan is onze 1-daagse cursus Gesprekstechnieken perfect voor jou!
Effectieve communicatie is namelijk essentieel. Of je nu met collega’s, klanten, vrienden of familie communiceert, gesprekstechnieken kunnen hierbij het verschil maken. Onze cursus biedt een diepgaand inzicht in de kunst van communicatie en rust je uit met praktische vaardigheden die direct toepasbaar zijn.
Wat kun je verwachten van onze cursus Gesprekstechnieken?
- Actieve luistervaardigheden: leer hoe je beter kunt luisteren en begrijpen wat er werkelijk wordt gezegd, waardoor je in staat bent om op een zinvolle manier te reageren.
- Effectieve gespreksstructuur: ontwikkel de vaardigheid om je gedachten duidelijk en gestructureerd over te brengen, waardoor je boodschap krachtiger wordt.
- Non-verbale communicatie: begrijp de impact van lichaamstaal en ontdek hoe je deze bewust kunt gebruiken om je boodschap te versterken.
- Omgaan met conflicten: leer constructief om te gaan met meningsverschillen en conflicten, en ontdek hoe je deze kunt omzetten in groeikansen.
- Overwinnen van communicatiebarrières: identificeer en overwin obstakels die de communicatie kunnen belemmeren, zowel in persoonlijke als professionele situaties.
Waarom kiezen voor onze cursus?
- Praktijkgericht: onze cursus is ontworpen om direct toepasbare vaardigheden te bieden die je kunt integreren in je dagelijkse leven.
- Ervaringsdeskundige trainers: onze trainers zijn experts op het gebied van communicatie en hebben uitgebreide ervaring in het begeleiden van individuen naar succesvolle gesprekken.
- Interactieve leeromgeving: leer door te doen met interactieve oefeningen, rollenspellen en praktische situaties die je tegenkomt in het echte leven.
Investeer daarom in jezelf en ontdek de impact van verbeterde gesprekstechnieken op alle aspecten van je leven. Neem deel aan onze 1-daagse cursus Gesprekstechnieken en geef een boost aan je communicatieve vaardigheden!
Meer handige artikelen over communicatie? Check deze eens
- Verbindende communicatie inzetten om (zelfs de ergste) conflicten te sussen
- Niet uit je woorden komen? Communicatie expert deelt 3 tips
- 2 non verbale communicatie fouten die managers moeten voorkomen
- Reflectief luisteren voor meer begrip en diepgang in een gesprek
- Het beste slecht nieuws gesprek (volgens wetenschappers)
Veelgestelde vragen over niets zeggen
Is zwijgen non verbale communicatie?
Ja, zwijgen kan zeker als non-verbale communicatie worden beschouwd. Soms spreekt de afwezigheid van woorden luider dan gesproken taal. Het kan verschillende emoties of gedachten overbrengen, zoals ongemak, nadenken of verlangen.
Ik weet niet wat ik moet zeggen?
Niet weten wat je moet zeggen? Dat is helemaal oké! Soms hebben we momenten waarop woorden moeilijk te vinden zijn. Je kunt eerlijk zijn over je gevoelens en zeggen dat je even nadenkt of dat je het antwoord niet meteen weet. Mensen waarderen oprechtheid en begrijpen dat niet alles meteen duidelijk is.
Hoe zeggen dat je niet wilt afspreken?
Het is het beste om eerlijk en respectvol te zijn. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je momenteel veel op je bordje hebt en het moeilijk vindt om nieuwe plannen te maken. Benadruk dat het niets persoonlijks is en bedank de ander voor het begrip.
Dingen die je niet moet zeggen tegen depressief persoon
Het is belangrijk om gevoelig te zijn. Vermijd uitspraken als “snap je niet gewoon over te zetten” of “anderen hebben het erger.” Luister in plaats daarvan zonder oordeel, bied steun aan en moedig hen aan om professionele hulp te zoeken.
Wat mag je niet zeggen in Nederland?
In Nederland is het belangrijk om respectvol te communiceren. Beledigende opmerkingen gebaseerd op ras, geslacht, religie of seksuele oriëntatie zijn onaanvaardbaar. Het is belangrijk om anderen met respect te behandelen en open te staan voor diverse opvattingen.
Wat moet je niet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek?
Tijdens een sollicitatiegesprek is het erg belangrijk om bewust te zijn van je woorden en hoe ze overkomen. Eén cruciaal aspect is het vermijden van negatieve opmerkingen over vorige werkgevers of collega’s. Wanneer je negatief spreekt over vorige werkervaringen, kan dit een ongunstige indruk achterlaten en de indruk wekken dat je moeilijk samenwerkt.
In plaats daarvan is het raadzaam om de focus te leggen op positieve aspecten van je professionele geschiedenis. Bespreek wat je hebt geleerd en hoe je gegroeid bent in eerdere functies. Werkgevers zijn geïnteresseerd in hoe je uitdagingen hebt aangepakt en wat je hebt bereikt. Negativiteit kan afleiden van je vaardigheden en prestaties.
Wees ook voorzichtig met het delen van persoonlijke problemen of teveel persoonlijke informatie. Het is belangrijk om professioneel en gefocust te blijven op de relevante aspecten van je carrière. Houd de toon positief en toon enthousiasme voor de toekomstige uitdagingen binnen het bedrijf. Op die manier vergroot je de kans om een positieve indruk achter te laten tijdens het sollicitatiegesprek!
Je moet niet alles geloven wat ze zeggen!
Belangrijk. Het is belangrijk om altijd kritisch te blijven en niet alles klakkeloos te geloven. Doe je eigen onderzoek en gebruik je gezond verstand om te beoordelen wat waar is. Het helpt om informatie te verifiëren en verschillende perspectieven te overwegen voordat je conclusies trekt.
Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken
Tijdwinst.com is gespecialiseerd in slimmer (samen)werken. Dat vraagt ook om heldere communicatie, duidelijke gesprekken en elkaar op een nette manier feedback geven. Daar is onze cursus gesprekstechnieken dan ook op gericht.
Daarnaast verzorgen we nog meer (online) trainingen voor werknemers en ondernemers in heel Nederland. Bijvoorbeeld op het gebied van timemanagement, feedback geven, assertiviteit en snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Timemanagement | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog