Ssst. Het spreekwoord bestaat niet voor niets: zwijgen is inderdaad goud. Vooral in deze 6 gevallen. Op die momenten wil je namelijk niet het hoogste woord voeren, maar kun je beter niets zeggen. Het mooie ervan? Niet alleen verbeter je op die manier je communicatievaardigheden, het maakt je ook een plezierige gesprekspartner. Snaveltje toe, dus. 

Zwijgen is goud, vooral in deze 6 gevallen

Stil zijn heeft niet bepaald een goed imago in onze maatschappij. Met name omdat de standaard een extraverte persoonlijkheid is: we vinden het fijn als iemand met gemak een eind weg kletst, moeiteloos het hoogste woord voert of ongemakkelijke stiltes opvult met kletspraatjes.

Toch is dit niet altijd gepast.

Er zijn namelijk situaties waarin je beter niets kunt zeggen. Zwijgen, en je op de achtergrond houden. Uit respect voor de ander bijvoorbeeld, maar ook omdat het soms beter is om minder woorden aan een situatie vuil te maken.

Onderstaand vind je 6 voorbeelden van zulke situaties. Gevallen waarin je beter niets kunt zeggen en waar zwijgen goud is.

Niets zeggen_

1. Wanneer de ander een slechte dag heeft

Studies tonen aan dat onze communicatie voor zo’n 93% non verbaal is. het gaat dus niet zozeer om wat je zegt, maar om hoe je het zegt — met je intonatie, lichaamshouding, stemgebruik, etcetera.

Mensen die zich hiervan bewust zijn gebruiken deze non verbale communicatie in hun voordeel. Niet alleen letten ze op hoe ze zelf overkomen, maar ook op wat de lichaamstaal van een ander verklapt.

Zien ze bijvoorbeeld dat iemand een gesloten lichaamshouding heeft of nors onderuitgezakt zit, dan weten ze dat die persoon waarschijnlijk niet in de stemming is voor een lolletje.

Aan gezichten die tekenen vertonen van een zware dag, lezen ze af dat dit niet het moment is voor gezelligheid. Ze houden zich dan ook stil. Zeggen niets. En wachten af tot de persoon in kwestie naar hen toe stapt.

Soms heeft een persoon gewoonweg wat tijd nodig. Dat heeft niets met jou te maken. Het is niet persoonlijk. Houd je daarom even op de achtergrond en zeg niets. Wanneer de tijd rijp is, zal de ander contact leggen. 

2. Wanneer iemand je op de zenuwen werkt

Laten we eerlijk zijn: een goed gesprek voeren zodra je bijna uit je slof schiet, zit er vaak niet in. Probeer communiceren daarom achterwege te laten zodra je bloed kookt — het wordt er namelijk niet beter op.

Vooral wanneer iemand je uitdaagt of op je zenuwen werkt. Het liefst wil je die persoon natuurlijk vertellen waar het op staat. Toch zorgen emoties als woede en frustratie ervoor dat je jouw gevoelens of gedachten lastig kunt verwoorden.

Laat het daarom achterwege. Kalmeer, en loop desnoods weg. Het voelt misschien als een opluchting om nu tegen de persoon uit te vallen, maar voordat je het weet zeg je dingen waar je later spijt van hebt. Zeg daarom niets.

3. Wanneer een ander in de schijnwerpers staat

Gun het hem of haar. Wanneer iemand trots is op het behalen van een doel, zwijg dan. Het heeft namelijk vrij weinig zin om op dat moment ook jouw prestaties op te hemelen. Het is eerlijk gezegd zelfs een beetje onbeschaafd.

Zwijg daarom. En wees een stille supporter. Feliciteer de ander en laat hem of haar van het moment genieten. 

Zodra je namelijk sterk in je schoenen staat weet je dat dát de manier is waarop je een ander inspireert. Niet door de jezelf in de schijnwerpers te zetten, maar door een ander je steun te laten voelen.

4. Wanneer je negatieve feedback ontvangt

Een mooie quote van Tim Ferris:

“A person’s success in life can usually be measured by the number of uncomfortable conversations he or she is willing to have.”

Mensen die uitblinken in communiceren weten dit. Ze zien het ontvangen van feedback dan ook niet als iets slechts, maar als iets waar ze van kunnen groeien. Ze verwelkomen het.

Dat wil echter niet zeggen dat alle terugkoppeling die ze ontvangen mild is. Of dat het feedback is waar ze het mee eens zijn. Toch gaan ze hier niet tegenin. Ze luisteren aandachtig naar wat een ander te zeggen heeft en nemen hun advies ter harte. Zonder te onderbreken.

Het enige moment waarop ze hun mond opentrekken, is om de persoon in kwestie te bedanken. Voor hun inzichten, advies of de moed om feedback aan te dragen. 

5. Wanneer een ander spreekt

Je herkent het vast: je vertelt een verhaal en na een paar zinnen wordt je onderbroken — “O, dat had ik ook! Gelukkig heb ik toen…”  Hij of zij kaapt het gesprek.

Ontzettend vervelend. Niet alleen is het namelijk niet netjes om een ander te onderbreken, het maakt je ook een minder plezierige gesprekspartner. Doe het daarom niet. Wacht tot de ander klaar is met spreken — écht klaar. Niet zodra iemand een adempauze neemt, direct je kans pakken om het gesprek over te nemen.

Wacht 1 á 2 seconden en doe dan je verhaal. Beter nog: reageer op de ander en stel hem of haar vragen. Het maakt je een plezierig persoon om mee te praten.

niets zeggen wanneer

6. Wanneer iemand aangeeft dat hij of zij wil praten

Niet iedereen zoekt naar een oplossing voor hun probleem. Soms is het enige dat ze willen doen erover praten. Vertellen wat hen is overkomen, hoe ze zich voelen of gewoon wat hun dwars zit.

Dat is oké, laat het daarbij. Voel je niet geroepen om altijd advies te moeten geven, of een oplossing. Dat iemand zich tot jou wendt om iets te delen is een compliment op zichzelf. 

Bied hen enkel een luisterend oor, een schouder om op uit te huilen en laat ongevraagd advies achterwege. Mochten ze daar behoefte aan hebben, dan zullen ze om je hulp vragen. Tot die tijd zwijg en luister je.

Een onderschatte gesprekstechniek: niets zeggen

Het spreekwoord klopt: spreken is zilver, zwijgen is goud.

Doe het dus eens vaker. Wees stil, zwijg en spits je oren. Luister naar wat een ander te zeggen heeft, laat de persoon uitspreken en bepaal of dit überhaupt wel het goede moment is om iets te zeggen. Vaak bereik je daar vele malen meer mee dan wanneer je woorden gebruikt.

Vooral in deze situaties:

  1. Zodra de ander een slechte dag heeft
  2. Wanneer iemand je op de zenuwen werkt
  3. Wanneer een ander in de spotlight staat
  4. Zodra je negatieve feedback ontvangt
  5. Wanneer een ander spreekt
  6. Zodra iemand aangeeft dat hij of zij wil praten

In een cursus Gesprekstechnieken leer je meer!

Meer weten over effectief communiceren, om gehoord te worden zonder het hoogste woord te voeren? Je leert het in minder dan 1 dag in onze cursus Gesprekstechnieken. Digitaal, op locatie of samen met je team.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog