Of je nu tijdens een evaluatiegesprek je salaris omhoog wil krikken of je werkgever wil overtuigen om een budget te verhogen: goede overtuigingsskills komen altijd te pas. Bang dat je opdringerig, manipulatief of vervelend overkomt? Niet nodig. Overtuigen kan – mits je het op de juiste manier aanpakt – iedereen aan je zijde krijgen.
Wat komt aan bod:
- Wat is de betekenis van overtuigen?
- De grote vraag: hoe kun je mensen overtuigen? 5 tips!
- Wat zijn de belangrijkste communicatietechnieken om iemand te overtuigen?
- Hoe kan ik effectief omgaan met weerstand tijdens een overtuigingspoging?
- Conclusie
- Veelgestelde vragen over overtuigen
Wat is de betekenis van overtuigen?
Ervoor zorgen dat de ander een mening, idee, voorstel of inzicht van je overneemt: dat is hoe je overtuigen zou kunnen omschrijven. Dus, even specifiek: wat wordt bedoeld met overtuigen? Je wil de ander laten inzien dat jouw standpunt juist is. En dat valt of staat met een aantal communicatietechnieken die je juist moet uitoefenen.
Overtuigen vindt vaak plaats op de werkvloer. Voorbeelden van overtuigen: tijdens een sollicitatiegesprek, beoordelingsgesprek, presentatie, vergadering of een onderhandeling. Maar dat is niet alles, want ook in privésferen wordt er vaker onderhandelt dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan het opvoeden van kinderen, waarbij je de ander overtuigt om iets te doen:
“Als je je groentes niet opeet, ga je nooit sterk worden.”
Of in een vriendschap of relatie, waarbij je de ander soms moet overtuigen om een conflict op te lossen:
“We moeten het nú uitpraten, anders blijven we in een negatieve sfeer hangen.”
De grote vraag: hoe kun je mensen overtuigen? 5 tips!
Overtuigen kan knap handig zijn om een situatie te veranderen of naar je eigen hand te zetten. Maar we weten: het is niet makkelijk. Wil je de ander te graag overtuigen van jouw standpunt, dan kan je – geloof ons, dit is een dun lijntje – de ander behoorlijk snel irriteren. De vraag luidt dan ook: hoe kan ik overtuigen (zonder agressief of opdringerig over te komen)? Vijf tips om je te helpen:
1. Ben je zelf écht overtuigd?
Dit klinkt misschien gek, maar het is belangrijk dat je zelf 100 procent overtuigd bent van je eigen standpunt, mening of idee. Wil je een ander overtuigen, dan moet je geloofwaardig zijn. En dat lukt alleen als je blijft geloven in je eigen verhaal.
Om te controleren of je compleet overtuigd bent van je eigen standpunt, kun je jezelf een aantal vragen stellen. Waarom vind ik dit? Wat zijn de voor- en nadelen van mijn mening? Kan ik mijn aannames onderbouwen? Heb ik voorbeelden die mijn mening ondersteunen?
2. Stem je verhaal af op je publiek
Weet wie je publiek is, wat hen beweegt, hoe zij denken en hoe ze in de wedstrijd staan. Wil je bijvoorbeeld je collega’s overtuigen, praat dan van tevoren met hen om alvast te peilen hoe zij over bepaalde situaties denken. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, zoals bijvoorbeeld een nieuwe investeerder die je nog niet goed kent. Maar ook dan kun je research doen naar deze persoon of partij. Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen om eventuele vragen alvast in te schatten.
3. Gebruik bewijs en logica
Maak gebruik van bewijzen die jouw mening over een onderwerp ondersteunen. Probeer je niet te beperken tot aannames, maar presenteer feiten en data om je argumenten te onderbouwen.
Voorbeeld:
Stel dat je je team wil overtuigen om vergaderingen korter te maken. In plaats van alleen te zeggen dat dit efficiënter is, kun je uitleggen dat een ander team hierdoor hun werkdag met 30 minuten heeft verkort zonder verlies van productiviteit. Daarnaast kun je aangeven dat kortere vergaderingen zorgen voor meer focus en minder afleiding, dit blijkt uit een onderzoek dat je aan kan tonen.
4. De kracht van storytelling
We horen je denken: wat is het belang van storytelling in het overtuigingsproces? Simpel, je wil de luisteraar niet verliezen terwijl je aan het overtuigen bent. Daarnaast kunnen persoonlijke verhalen en anekdotes bepaalde emoties aanspreken, waardoor je boodschap krachtiger overkomt.
Voorbeeld:
“Bij mijn vorige bedrijf misten we vaak deadlines door miscommunicatie, omdat iedereen verschillende tools gebruikte. Toen implementeerden we een nieuwe projectmanagementtool die alles centraliseerde. Binnen een maand hadden we een betere samenwerking, en haalden we elke deadline. Deze tool veranderde onze werkwijze compleet.”
5. Consistentie en herhaling
Om de ander te overtuigen van je verhaal, is de kracht van herhaling ook een goede manier om te implementeren. We horen je denken: is dit niet bloedirritant? Maar als je het op de juiste manier aanpakt, dan valt dat reuze mee. Consistentie en herhaling kan effectief zijn zonder irritant te worden, door te variëren in formulering en subtiele herhaling. Herhaal je kernboodschap op verschillende manieren en verwerk deze in verschillende delen van een gesprek.
Een handige tip: betrek je gesprekspartner in het gesprek door feedback te vragen, zodat je kunt sparren over dit onderwerp en je boodschap nog meer kracht bij kunt zetten. Zo blijft je boodschap hangen zonder vervelend over te komen.
Wat zijn de belangrijkste communicatietechnieken om iemand te overtuigen?
Van storytelling tot de kracht van overtuiging: het zijn manieren om iemand te overtuigen. Maar er is meer. Hoe kan ik mijn boodschap krachtiger overbrengen? Dat doe je door aandacht te besteden aan je communicatiestijl.
Luister naar de ander (en laat dit ook zien)
Je verhaal doen en er vervolgens achter komen dat de ander totaal niet luistert. Vreselijk. Wil je de ander overtuigen, dan is het belangrijk dat je actief luistert, zodat je hun standpunten begrijpt. Kijk de ander aan, knik mee tijdens een verhaal en stel vragen voor meer diepgang.
Het belang van non-verbale communicatie
Welke invloed heeft lichaamstaal op overtuigingskracht? Meer dan je denkt! Lichaamstaal straalt vertrouwen uit, oogcontact creëert verbinding, en stemgebruik versterkt de emotionele impact van je boodschap, waardoor je overtuigender overkomt.
Wees duidelijk en beknopt
Duidelijke en beknopte communicatie zorgt ervoor dat je boodschap snel en makkelijk begrepen wordt. Woorden om te overtuigen zijn bijvoorbeeld “stel je voor dat…” of “ondersteunend door bewijs…” Wel zo belangrijk, want door beknopt en duidelijk te zijn, houdt je de aandacht van je gesprekspartner vast. Van een langdradig verhaal waarbij er om de hete brij wordt gedraaid, daar is nog nooit iemand gelukkig van geworden.
Hoe kan ik effectief omgaan met weerstand tijdens een overtuigingspoging?
We snappen het, verschillende technieken gebruiken om een ander te overtuigen in een gesprek, klinkt misschien iets te mooi om waar te zijn. In de praktijk zal je altijd weerstand ervaren, zoals een klant die kritische vragen stelt of een werkgever die moeilijk doet over het verhogen van een budget of salaris.
Vroeg of laat ga je weerstand ervaren bij het overtuigen, maar ook dit kan je met de juiste technieken overwinnen. Heb je eerder genoemde communicatietechnieken toegepast, dan kun je onderstaande tips opvolgen wanneer er nog steeds sprake is van weerstand.
1. Een bezwaar? Herformuleer!
Er gaan hoe dan ook bezwaren komen. Vat de bezwaren die de ander geeft samen in je eigen woorden om te laten zien dat je ze begrijpt.
2. Zoek gemeenschappelijke grond
Jullie zijn het blijkbaar niet eens over een onderwerp. Probeer echter punten te identificeren waar jullie het wél over eens zijn. Er zit waarschijnlijk een kleine overlap in jouw mening en dat van de ander. Dit creëert een basis van overeenstemming – en voorkomt dat het gesprek doodloopt.
3. Kom met een oplossing of een idee
Kom met een voorstel, een oplossing, waar jullie je beide in kunnen vinden. Laat zien hoe jouw voorstel tegemoetkomt aan hun zorgen.
4. Wees geduldig
Soms heeft je gesprekspartner tijd nodig om nieuwe ideeën te verwerken. Geef ruimte en tijd voor overweging zonder druk uit te oefenen.
Nog meer tips? Volg een training!
Vind je het lastig om overtuigend over te komen? Dan helpen we je graag. In onze training gesprekstechnieken leer je niet alleen om helder te communiceren, maar ook om je boodschap krachtig en effectief over te brengen. Of je nu complexe informatie deelt of een eenvoudige vraag stelt, na deze training ben je in staat om in elke gesprekssituatie beter je weg te vinden. En dat allemaal in één dag.
Je leert daarnaast om makkelijker te dealen met conflicten en de regie te nemen in gesprekken. Wil je jezelf ontwikkelen tot een constructieve gesprekspartner? Schrijf je dan in voor onze training gesprekstechnieken. Met trainingen door heel Nederland, en online, is er altijd een optie die bij jou past.
Liever tips via social media verkrijgen? Volg ons op Instagram!
Conclusie
Overtuigen… Het komt in allerlei situaties van pas, zowel op de werkvloer als in je privéleven. Uiteindelijk draait overtuigen om het effectief overbrengen van je standpunt, zonder opdringerig over te komen. Dit bereik je door zelf overtuigd te zijn van je boodschap, je verhaal af te stemmen op je publiek, en gebruik te maken van bewijs, logica en storytelling. Consistentie en herhaling versterken je boodschap, terwijl je met actieve luistervaardigheden en het juiste gebruik van non-verbale communicatie je overtuigingskracht flink vergroot. En omgaan met weerstand? Dat vraagt om geduld en het zoeken naar een oplossing waar jij en je gesprekspartner zich in kunnen vinden. Want geloof ons: met de juiste technieken kun je overtuigend communiceren en sterke relaties opbouwen, zonder vervelend over te komen. Wil je deze vaardigheden verder ontwikkelen? Een training in gesprekstechnieken biedt nóg meer tools die je nodig hebt om overtuigender, duidelijker en effectiever te communiceren in elke situatie.
Veelgestelde vragen over overtuigen
Een ander woord voor overtuigen is overhalen. Dus, wat is overtuigen of overhalen? Dit betekent iemand ertoe brengen om jouw standpunt, idee of voorstel te accepteren. Andere synoniemen voor het woord overtuigen, zijn beïnvloeden, overreden of doordringen. Of overtuigen in het Engels: to convince. Elk van deze woorden benadrukt het proces waarbij je iemand anders zover brengt om jouw mening of visie over te nemen. De psychologie achter het overtuigen draait om begrijpen hoe mensen denken, voelen en beslissingen nemen. Om een pro in overtuigen te worden, is het belangrijk om je publiek te kennen, zodat je weet waar behoefte aan is. Communiceer helder en beknopt, onderbouw je standpunten met feiten en gebruik storytelling voor extra impact. Let ook op je lichaamstaal, door de ander aan te kijken terwijl je praat, versterk je je boodschap. Empathie is enorm belangrijk in het overtuigingsproces omdat het helpt een sterke verbinding te maken met je publiek. Door de zorgen van je gesprekspartner te begrijpen en te waarderen, win je vertrouwen. En wees eens eerlijk: je laat je eerder overtuigen door iemand die je aardig vindt, dan vice versa, toch? Ethisch overtuigen zonder manipulatie houdt in dat je eerlijk en transparant bent over je intenties en argumenten. Daar hoort bij dat je feitelijke informatie gebruikt, met betrouwbare gegevens. Daarnaast respecteer je de standpunten van een ander, zelfs als ze enorm verschillen met je eigen standpunten. Misschien wel het allerbelangrijkste: zorg ervoor dat je boodschap oprecht is en gericht op wederzijds voordeel, niet alleen op je eigen belangen. Er zijn een aantal fouten die vaak gemaakt worden bij het overtuigen.
Wat is een ander woord voor overtuigen?
Hoe kan ik mijn overtuigingskracht verbeteren?
Welke rol speelt empathie in het overtuigingsproces?
Hoe kan ik ethisch overtuigen zonder manipulatie?
Wat zijn enkele veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het proberen te overtuigen?
Wie zijn wij? | Tijdwinst.com
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat gespecialiseerd is in slimmer (samen) werken. Daarvoor bieden we je diverse (online) trainingen aan. Van time management tot snellezen. Nieuwsgierig? Bezoek onze website of blogs en schrijf je snel in voor een van onze trainingen.
Populaire trainingen:
- 1-daagse training Time Management
- 1-daagse training Assertiviteit
- 1-daagse training Gesprekstechnieken
- 1-daagse training Feedback geven
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken