Sssst. Je hoeft niet altijd luidkeels je mening te verkondigen. Integendeel: het blijkt dat je verder komt wanneer je een keertje je mond houdt. Stil zijn helpt je namelijk het grote geheel te overzien. Wees het dus eens, en ervaar deze 8 voordelen.

Laat je niet gek maken: stil zijn is prima

Tijdens een vergadering lijkt het vaak alsof degene die het hardst schreeuwt, zijn punt het beste maakt. Jij zit niet zo in elkaar. Verre van zelfs: je hoort zelfs tijdens een vergadering regelmatig de zorgelijke woorden “wat ben je stil.

Dit betekent niet dat jij geen standpunt durft in te nemen of dat de discussie je niet interesseert. Je vindt het gewoon fijn om af en toe even je mond te houden, alles op een rijtje te zetten en dan pas je mening te geven.

… iets wat die extraverte collega misschien vreemd vindt.

Neem haar dat niet meteen kwalijk;

Stil zijn heeft namelijk niet bepaald een goed imago op de werkvloer. Ondanks dat het niet slechts is, kan het (onterecht) een beeld schetsen dat jij niet sterk in je schoenen staat.

Vergelijk je het met iemand die lekker nonchalant roept wat in hem opkomt, schets dit toch al vaak een beeld van zelfvertrouwen — terecht of niet.

Misschien heb je daarom ook het gevoel dat er van je verwacht wordt dat je luider optreedt, ook al heb jij daar zelf geen behoefte aan.

We kunnen je geruststellen: stil zijn is niet erg. Zie het dan ook niet als een tekortkoming die je moet veranderen. Jouw introverte persoonlijkheid kan namelijk juist jouw grootste succesfactor worden:

Stil zijn is vaak krachtiger dan luidkeels schreeuwen

Stel dat jij samen met een collega een klantbezoek aflegt. Er hangt nogal veel van jullie overleg af;

De klant is niet tevreden over de laatste marketingcijfers – iets waar jullie verantwoordelijk voor zijn – en eist dat dit binnen een periode van 2 maanden wordt aangescherpt. Een onmogelijk taak.

Jouw collega – een sales-tijger met een extraverte persoonlijkheid en een matchend ego – besluit dat hij dit varkentje wel even wast.

Jij houdt je liever stil.

Stil zijn is vaak krachtiger dan je laten horen

Tijdens een verhitte discussie waar de gemoederen steeds hoger oplopen, lijkt het erop dat de klant niet alleen steeds meer eisen gaat stellen, het geraas van je collega zorgt er haast voor dat jullie hem in zijn totaliteit verliezen. In een poging de zakenrelatie te redden, ratelt je collega door over beloftes, waarvan jij weet dat jullie deze nooit kunnen waarmaken.

Ondanks dat jij de afgelopen drie kwartier nog niets hebt gezegd, besluit je in te breken:

“Heren, ik zou liegen als ik zeg dat wij jullie kunnen helpen. Jullie verzoek is onredelijk en ik zie dan ook niet in waarom we moeten doen alsof we dit kunnen waarmaken. De enige manier waarop we deze discussie verder kunnen voeren, is als we vanaf nu af aan eerlijk tegen elkaar zijn.”

Er heerst complete stilte.

Door het uitspreken van enkel die drie zinnen, bracht je meer teweeg dan dat je collega in het afgelopen uur deed. Door enkel de situatie te beschouwen, op je in te laten werken en vervolgens pas te reageren, redde jij de situatie. 

8 lessen die je leert door vaker stil te zijn in een meeting

Stil zijn staat dus niet gelijk aan een gebrek aan resultaat. Vaak bereik je meer door minder te zeggen dan wanneer je een agressieve vorm van communicatie gebruikt.

Doe jij – of misschien die agressieve collega – dat wat vaker, dan zul je de voordelen merken die stil zijn heeft:

1. Je leert meer wanneer je luistert

Bevind jij je in een meeting waar hevig wordt gediscussieerd, dan heb je er vrij weinig aan als jij daar nog eens overheen kletst. Benut daarom jouw zwijgen: luister naar wat er gezegd wordt.

Luister je lang genoeg dan zul je op het probleem vaker voorbij horen komen — iets waar die druktemakers op dat moment misschien niet op letten. Gebruik dit om het probleem helder te maken.

2. Stil zijn verkort de duur van meetings

Vaak wordt er tijdens een vergadering van alles geroepen — de een nog harder dan de ander. Dat wil echter niet zeggen dat wat er geopperd wordt, ook daadwerkelijk kwalitatief is.

In plaats van dus maar willekeurig wat te roepen zodat je tenminste ook je steentje hebt bijgedragen, zorgt stil zijn ervoor dat je bewuster wordt over wát je zegt. Heb jij dus over een bepaald onderwerp geen input, laat het hier dan bij. Niet alleen verkort je daarmee de meeting, de kwaliteit van het overleg gaat ook omhoog.

Stil zijn leert je deze lessen

3. Je werkt efficiënter wanneer je vaker stil bent

Stil zijn zorgt ervoor dat je aan het eind van de vergadering een kwalitatief beter resultaat overhoudt. Je hebt er niets aan als iedereen maar praat en praat. Wat uiteindelijk uit die vergadering voortvloeit, is veel belangrijker. Focus je dus op effectiviteit in plaats van op het laten weerklinken van ego’s. Stil zijn helpt hierbij.

4. Stil zijn zorgt voor meer focus

Wanneer iedereen minder spreekt en zich alleen laat horen wanneer hij of zij daadwerkelijk iets toe te voegen heeft, wordt vanzelfsprekend de vergadering korter. Dit creëert automatisch meer focus. Voorkom daarom dat je jouw kostbare tijd (en aandacht) verspilt door maar te blijven praten.

5. Je komt krachtiger over wanneer je wél wat zegt

Wanneer jij eindelijk je mond open doet en een krachtig statement maakt, weegt dit veel zwaarder dan wanneer iemand constant zijn stem laat horen. Mensen zijn sneller geïntrigeerd wanneer iemand ineens wél iets zegt.

6. Wat je zegt heeft meer waarde

Niet alles wat die praatgrage collega vertelt is daadwerkelijk nuttig. Zou je alle die ‘fluf’ uit zijn verhaal schrappen, dan houdt je waarschijnlijk vrij weinig waardevols over. Jij niet — wat jij zegt is doordacht en eerlijk. Iets dat mensen waarderen.

7. Het zet anderen aan het denken

Wij mensen houden van regelmaat. In de context van een vergadering (waarbij het doel is dat iedereen praat), kan stilte verfrissend werken. Het wordt duidelijk dat het niet om ego draait of om wie het hardste schreeuwt, maar om het vinden van een oplossing. Dit spoort mensen aan dieper na te denken, wat vaak een betere kwaliteit oplevert.

8. Je merkt elkaar meer op

Eens de moeite nemen om niets te zeggen en enkel te observeren, geeft je de mogelijkheid om het gedrag en de houding van anderen onder de loep te nemen. Zijn ze geïnteresseerd? Staan ze open voor het verhaal? Wanneer je constant praat en met jezelf bezig bent, merk je deze subtiele verschillen vaak niet op.

Kortom: stil zijn is jouw nieuwe superkracht

Zoals je ziet is stil zijn tijdens meetings helemaal niet zo erg. Het geeft je juist de kans op een heldere en frisse manier naar het geheel te kijken. Je merkt dingen op die die praatgrage collega’s over het hoofd zien. 

Gebruik het dus in je voordeel. Wees de volgende vergadering eens wat minder luid en zet het imago van stil zijn weer eens in een positief daglicht!

Stil zijn is je superkracht

Meer weten? Volg een cursus gesprekstechnieken

Stil zijn werkt vaak beter dan ergens woorden aan vuil maken. Stop dus met schreeuwen, maar communiceer helder — zonder veel lawaai

Om dit te leren, kun je een cursus Gesprekstechnieken volgen. In deze 1-daagse cursus duiken wij verder in op verschillende communicatievormen en geven we je handige tips over hoe jij nog beter jezelf kunt verwoorden. Heb je veel aan, zowel op de werkvloer als in het dagelijks leven.

Volg ‘m dus eens, die cursus Gesprekstechnieken!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog