Hoe ga je het gesprek aan met iemand die jouw vertrouwen heeft geschaad? Met een vriend die jou voor de zoveelste keer heeft laten zitten, of een collega die niet zijn of haar verantwoordelijkheid neemt? Simpel: gebruik deze tool en maak het onderwerp bespreekbaar. Klaar de lucht met de ‘Accountability Dial’ en deze gesprekstechnieken. 

Wat komt aan bod?

  1. Help, mijn vertrouwen is geschaad. Wat nu?
  2. De ‘Accountability Dial’
  3. Vertrouwen geschaad vriendschap?
  4. Kortom: vertrouwen gebroken?
  5. Veelgestelde vragen over vertrouwen geschaad

Help, mijn vertrouwen is geschaad. Wat nu?

Het vertrouwen is weg… 

Het is vervelend wanneer iemand zijn of haar afspraken niet nakomt. Ongeacht of het om een collega gaat, een vriend of je partner. Zodra jij ervan overtuigd bent dat jullie gezamenlijk iets zijn overeengekomen, doet het zeer wanneer een ander zich daar niet aan houdt. Zoiets schaadt niet alleen het vertrouwen dat jij in iemand hebt. Het schaadt ook jullie (werk)relatie. Moet jij namelijk telkens smoesjes aanhoren, excuses aanvaarden of alweer iets door de vingers zien, dan verlies je respect voor die persoon. Je werkt daarnaast misschien liever niet meer samen, slaat uitstapjes over of merkt dat het spanningen in de relatie brengt. 

Zodra zoiets gebeurt, wil je dat bespreekbaar maken. Je wilt het gesprek aangaan, de lucht klaren. Jij wilt achterhalen wat er aan de hand is en daarnaast zoeken naar een mogelijke oplossing. Je hecht immers waarde aan jullie vriendschap of relatie.

Hoe je zo’n gesprek aangaat, is natuurlijk afhankelijk van de ernst. De eerste keer dat iemand je vertrouwen beschaamd, wil je het misschien nog wel door de vingers zien. De volgende keer… tjah, dan zul je het een en het ander moeten bespreken. 

Dat doe je zo:

De ‘Accountability Dial’ — 5 soorten gesprekken

In zijn boek ‘Good Authority’ legt schrijver Jonathan Raymond een gesprekstechniek uit — een die kan dienen als handig framework wanneer jij iemand wilt aanspreken op het schaden van jouw vertrouwen. Hij noemt het de “Accountability Dial”.

Vertrouwen beschadigd werk of vriendschap? 5 manieren om het gesprek te voeren

Zoals je ziet, bestaat de Accountability Dial uit vijf ‘niveaus’ die volgens Raymond niet per se lineair hoeven te verlopen. Afhankelijk van de ernst van de situatie, kies jij de gespreksvorm. 

Een vriend waar je normaal gesproken van op aankunt, maar die je nu heeft laten zitten, spreek je bijvoorbeeld eerst aan met de mildste variant: de Aankondiging. Een collega die echter al weken achter de feiten aanloopt vraagt eerder om Het Gesprek. Kortom: zoveel situaties, zoveel gespreksvormen — variërend van even peilen hoe iets zit tot aan het geven van een laatste waarschuwing.

Laten we ze toelichten:

1. De Aankondiging 

Deze variant gebruik je wanneer er nog niet veel aan de hand is. Het is korte en directe feedback waar je aangeeft wat je opvalt en waar je even peilt hoe het ervoor staat. Vaak en public, zonder iemand apart te nemen. 

“Hé Chris, je zou me deze week iets laten weten over ons uitje. Ik heb nog niets van je gehoord. Gaat alles goed?

2. De Uitnodiging 

Een informeel praatje, meestal onder vier ogen, waarbij je een iemand informeert over een bepaald probleem. Niets om je druk over te maken, simpelweg even checken.

“Lieverd, ik merk dat je de laatste tijd nogal afwezig bent. Telkens wanneer ik [onderwerp x] aanhaal, kap je me af. Kun je me vertellen wat er aan de hand is?

Vertrouwen geschaad

3. Het Gesprek 

Bij deze gespreksvorm spreek je iemand direct aan op zijn of haar gedrag. Je voert de druk op het probleem of de situatie op. Onder vier ogen, zonder doekjes om te winden.

“Saskia, ik wil je er even op wijzen dat de manier waarop jij gister het project toe eigende me heeft gekwetst. We zijn beiden verantwoordelijk voor het project en wanneer jij achter mijn rug…” 

4. De Grens

Het ‘Grens’-gesprek is een dringendere, strengere gespreksvorm. Een waarbij je de persoon duidelijk maakt dat als hij of zij niet snel de situatie aanpakt, er consequenties zullen zijn. 

“… ik begrijp dat je het druk hebt op het werk, maar dit is de derde keer dat je tien minuten van tevoren onze afspraak afzegt. Ik hecht veel waarde aan onze vriendschap, maar als dit zo doorgaat, spreek ik liever niet meer met je af.”

5. De Limiet

De laatste variant die Raymond noemt is het ‘Limiet’-gesprek. Het is de conversatie die je liever niet voert — de laatste strohalm. Je vertelt de persoon dat hij of zij nog één kans krijgt om zichzelf te verbeteren. 

“Luister, we hebben het hier al meerdere malen over gehad. Verander je nu niet je houding, dan is het voor mijn part klaar…”

Vertrouwen geschaad vriendschap? Zo ga je het gesprek aan

Bovenstaand framework is ontzettend nuttig om te bepalen welk soort gesprek je aangaat. Maar of je nu een vriend aanspreekt op zijn gedrag of een collega onder vier ogen spreekt: wat je vervolgens in zo’n gesprek zegt, is natuurlijk belangrijker. Dus niet: “hé, je hebt mijn vertrouwen geschaad!”, maar durf dieper te gaan:

1. Stel open vragen

Je gaat een lastig gesprek met de persoon aan omdat je wilt weten wat er speelt. Hier kom je alleen achter wanneer je open vragen stelt — vragen die je niet met enkel ‘ja’ of ‘nee’ kunt beantwoorden. 

“Kun je me vertellen waarom je de hele vriendengroep hebt uitgenodigd, maar mij niet?”

“Je zegt dat je terughoudender bent omdat ik jouw situatie niet begrijpt. Kun je me uitleggen wat je daarmee bedoelt?”

“Waarom denk je dat onze samenwerking zo stroef verloopt?”

Vertrouwen geschaad

2. Veeg smoesjes van tafel 

Raymond raadt daarnaast aan te waken voor smoesjes. Spreek jij namelijk iemand aan op zijn gedrag, dan zal de ander altijd redenen verzinnen om zijn of haar gedrag goed te praten. Trap daar niet in. Vertelt de ander een smoesje, dan legt hij de oorzaak van het gedrag buiten zichzelf, wat impliceert dat het niet zijn schuld is.

Smoesje: “Nou, ik wilde je wel meevragen maar je bent altijd zo druk. Ik ging ervan uit dat je deze vrijdag toch niet kon.”

Oprecht: “Je hebt gelijk. Ik heb je niet meegevraagd omdat ik en Sander een keer iets zonder jou wilde doen. Sorry, ik had je dat gelijk moeten zeggen.”

Het laatste doet misschien meer pijn, maar je weet nu wel de oprechte redenen. Daar kun je iets mee. Daar kun jij of een ander aan werken. Prik er dan ook doorheen, door die smoesjes. Werk enkel met concrete zaken en gevoelens. 

3. Blijf kalm en toon empathie 

Zodra je het gesprek bent aangegaan en het onderliggende probleem hebt besproken, zullen er allerlei emoties opborrelen. 

Onze afspraak afzeggen zodat je met vriendinnen kunt uitgaan?!” of “Mij laten opdraaien voor het falen van het project? Mooi niet.” 

Probeer ondanks deze emoties toch kalm te blijven. Adem rustig in- en uit. Onthoud dat jij degene bent wier vertrouwen geschaad is. Jij hebt het recht om de ander hier op aan te spreken. Schiet de ander in de verdediging, verlaag je dan niet tot zijn of haar niveau;

“Ik snap dat jij je aangevallen voelt, dat is niet mijn bedoeling. Ik wil alleen duidelijk maken dat ik me ontzettend gekwetst voel omdat je…” 

Weersta de neiging om uit je slof te schieten of de ander te zeggen waar het op staat. Vind je dat lastig, excuseer jezelf dan en loop even weg. Neem de tijd om te bedaren en keer dan terug. 

4. Spreek de consequenties uit

Afhankelijk van de ernst van de situatie vraag je jezelf af waar je de grens trekt. Zie je het dit keer door de vingers of zal er toch echt iets moeten veranderen? In het laatste geval zul je duidelijke grenzen moeten stellen — en eventueel zelfs consequenties moeten aandragen. 

“Ik begrijp waarom je me buitensloot. Zullen we toch afspreken dat als er nog een keer zoiets voorvalt je dit met me bespreekt?”

“Als je het project telkens in mijn schoenen schuift en er zelf geen verantwoordelijkheid voor wilt nemen, werk ik liever niet meer met je samen. Ik ga het dan ook aankaarten bij de teamleider.” 

Vertrouwen geschaad

Kortom: vertrouwen gebroken? Communiceer!

Heeft iemand jouw vertrouwen geschaad, praat er dan over. Lucht je hart en bespreekt wat er aan de hand is. De ‘Accountability Dial’ kan hierbij helpen. Het helpt je bepalen hoe je het gesprek aangaat. Let je daarbij op de bovenstaande vier punten dan zal het bespreken van het probleem een stuk rustiger verlopen. 

Succes. 

Meer gesprekstechnieken? Lees verder

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. 

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over vertrouwen geschaad

  • Vertrouwen beschamen betekenis:

    “Vertrouwen beschamen” betekent dat je het vertrouwen van iemand teleurstelt of schaadt. Het houdt in dat je iets doet wat in strijd is met de verwachtingen of het vertrouwen van de ander, waardoor ze zich gekwetst, bedrogen of teleurgesteld voelen. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je een belofte niet nakomt, geheimen doorvertelt, liegen of bedriegen, of op een andere manier onbetrouwbaar handelt.

  • Welke gevolgen kan het schenden van vertrouwen hebben voor mijn relatie met een collega of vriend?

    Wat zijn de gevolgen van beschadigd vertrouwen? Als het vertrouwen wordt geschonden in een relatie met een collega of vriend, kan dit verschillende gevolgen hebben. Ten eerste kan het de emotionele band tussen jullie verstoren. Vertrouwen is een essentieel onderdeel van elke relatie en wanneer dit wordt geschonden, kan het moeilijk zijn om de relatie op dezelfde manier voort te zetten. Het kan leiden tot gevoelens van pijnteleurstelling en boosheid.

  • Hoe herstel je een vertrouwensbreuk? Het geheim van herstel van vertrouwen

    Is het mogelijk om het vertrouwen te herstellen nadat het is geschonden? Een vertrouwensbreuk herstellen is een uitdagend proces, maar het is mogelijk.

    1. Het eerste wat je moet doen, is open en eerlijk communiceren met de persoon die het vertrouwen heeft geschonden. Geef aan hoe je je voelt en waarom het vertrouwen is geschaad.
    2. Luister ook naar de andere persoon en probeer zijn of haar perspectief te begrijpen.
    3. Probeer vervolgens samen tot een oplossing te komen en afspraken te maken over hoe het vertrouwen kan worden hersteld.
  • Hoe om te gaan met geschaad vertrouwen?

    Vertrouwen herstellen na liegen of verraad? Het omgaan met geschaad vertrouwen vereist geduld en tijd. Geef jezelf en de ander de ruimte om emoties te verwerken en te helen. Probeer open te staan voor het heropbouwen van vertrouwen, maar wees ook realistisch over de tijd die nodig is. Het kan nuttig zijn om ondersteuning te zoeken bij een relatie- of communicatiecoach om je te begeleiden bij dit proces.

  • Wat moet ik doen als de persoon die mijn vertrouwen heeft geschonden geen berouw toont?

    Als de persoon die jouw vertrouwen heeft geschonden geen berouw toont, kan dit het herstel van de relatie bemoeilijken. In zo’n situatie is het belangrijk om je eigen grenzen te stellen en na te denken over wat het beste is voor jou. Soms kan het nodig zijn om afstand te nemen van de persoon of zelfs de relatie te beëindigen als het vertrouwen niet kan worden hersteld.

  • Zijn er tekenen waar ik op moet letten om te bepalen of ik iemand opnieuw kan vertrouwen?

    Voortaan geen vertrouwen in partner of je collega meer? Er zijn enkele tekenen waar je op kunt letten om te bepalen of je iemand opnieuw kunt vertrouwen. Kijk naar het gedrag en de acties van de persoon:

    • Heeft hij of zij verantwoordelijkheid genomen voor zijn of haar daden?
    • Heeft de persoon stappen ondernomen om het vertrouwen te herstellen?
    • Is er consistentie tussen woorden en daden?

    Vertrouwen opbouwen kost tijd en het is belangrijk om geduldig te zijn, maar het is ook belangrijk om te kijken of de persoon bereid is om te veranderen en te groeien.

  • Wat zijn enkele gezonde grenzen die ik kan stellen om mijn vertrouwen te beschermen?

    Om je vertrouwen te beschermen, kun je enkele gezonde grenzen stellen:

    • Communiceer duidelijk wat je verwacht van de andere persoon en wat voor jou acceptabel is. Dit kan betrekking hebben op eerlijkheid, respect en transparantie.
    • Zorg ervoor dat je jezelf beschermt en geef jezelf de ruimte om je grenzen aan te geven.
    • Wees ook bereid om naar de grenzen van de andere persoon te luisteren en deze te respecteren, aangezien vertrouwen van twee kanten komt.

    Onthoud dat het herstellen van vertrouwen tijd en inspanning kost. Het is een proces dat geduld, open communicatie en wederzijds begrip vereist. Wees eerlijk tegenover jezelf en wees bereid om te veranderen en te groeien als dat nodig is. Door dit proces te doorlopen, kan het vertrouwen in de relatie worden hersteld en kan de relatie sterker worden dan voorheen!

  • Bestaan er enkele goede vertrouwen geschaad quotes?

    “Het kost jaren om vertrouwen op te bouwen, maar slechts enkele seconden om het te verbreken.”

    “Vertrouwen is als een spiegel, eenmaal gebroken kun je het herstellen, maar je zult altijd de barsten blijven zien.”

    “Een relatie zonder vertrouwen is als een auto zonder benzine, je kunt hem hebben, maar hij zal je nergens naartoe brengen.”

    “Als je iemand vertrouwt, geef je hem of haar je hart. Vertrouwen is dus kostbaar en moet met zorg behandeld worden.”

    “Vertrouwen is niet iets dat je gemakkelijk verdient, het is iets dat je keer op keer moet verdienen.”

Vertrouwen geschaad

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog