Sta je op het punt een lastig gesprek te voeren met je collega? Heb je een sollicitatiegesprek voor de boeg? Of staat er voor vandaag een spannende presentatie op de planning? Het zijn allemaal situaties waarin je de zenuwen liever verruilt voor een flinke dosis zelfverzekerdheid. Goed nieuws: er is een simpel trucje dat je kan helpen om je zelfverzekerdheid al vóór dat gesprek op te krikken. Affirmeren! Kost je niet meer dan een paar minuten, maar kan volgens de wetenschap een groots effect hebben.
Zeker als je op het punt staat een lastig gesprek of zelfs een slechtnieuwsgesprek te voeren, zit je niet bepaald te wachten op onzekerheid of zenuwen. Het liefst blaak je van het zelfvertrouwen, zodat wat je in je hoofd hebt er ook echt goed uitkomt. Maar helaas, dat heb je niet zomaar in de hand. Althans, zo lijkt het misschien.
Onzekerheid en zenuwen hebben vaak te maken met gedachten die we over onszelf hebben. Je staat bijvoorbeeld vóór je sollicitatiegesprek stil bij een eerder gesprek dat totaal in de soep liep. Op basis daarvan krijg je standaard de kriebels als je opnieuw bij een sollicitatiegesprek aanschuift.
Of misschien hebben mensen je in het verleden een paar keer gezegd dat je verhaal niet goed uit de verf komt bij een presentatie. De kans bestaat dat je daar in bent gaan geloven en dat die gedachte als een soort self-fulfilling prophecy werkelijkheid wordt doordat je er zo van overtuigd bent. Je komt daadwerkelijk niet uit je woorden bij de sollicitatie of je krijgt inderdaad een zenuwinzinking als je tijdens je presentatie begint te hakkelen.
Wat extra zelfverzekerdheid zou welkom zijn.
Volgens diverse wetenschappers zijn affirmaties daar hét middel voor. Door je hersenen met een handig trucje voor de gek te houden, zou je je zelfvertrouwen vergroten, stress voorkomen en de uitkomst van het gesprek of de presentatie verbeteren.
Niet verkeerd.
Wat is affirmeren?
Wat zijn affirmaties precies? Met affirmaties kun je je hersenen in feite om de tuin leiden. Je steekt een stokje voor je negatieve overtuigingen en geeft er een positieve draai aan.
Affirmaties zijn bekrachtigingen van positieve gedachten. Ook van gedachten die je (nog) niet over jezelf hebt. Over het algemeen zijn mensen eerder geneigd zichzelf naar beneden te halen in een spannende situatie. Met positieve affirmaties kun je dat omdraaien. Je spreekt jezelf als het ware positieve krachtige dingen toe met als doel daar zelf ook in te gaan geloven. Affirmaties zouden zelfs blijvend effect kunnen hebben: niet alleen in deze situatie, maar ook als je in het vervolg nog eens een sollicitatiegesprek, presentatie of iets dergelijks hebt.
Het idee is dat als je die dingen maar vaak genoeg tegen jezelf zegt, je er steeds meer van overtuigd raakt. Tenminste, zolang het affirmaties zijn over dingen waar je ook echt in zou kunnen geloven. Dat laatste is volgens onderzoekers Cohen en Sherman een voorwaarde voor succes bij affirmeren.
De kracht van affirmaties
Misschien denk je bij affirmaties al snel aan positiviteitsgoeroes en spiritueel coaches. Maar nee, affirmaties hebben niets te maken met zweverigheid. Er is wetenschappelijk bewijs dat positieve affirmaties werken. Het is alsof je je hersenen herprogrammeert door je focus de hele dag te leggen op bepaalde positieve gedachten ten koste van negatieve overtuigen. Dat kan zorgen voor minder stress, meer positieve gedachten en meer zelfvertrouwen.
Uit dit onderzoek blijkt dat alleen al een paar minuten stilstaan bij je kwaliteiten voorafgaand aan een stressvolle meeting zorgt voor minder stress, meer zelfvertrouwen en grotere kansen op een positieve uitkomst van de meeting.
Ook zou je, volgens een studie van Falk en zijn collega’s (uit 2015), minder snel uit het veld geslagen zijn door mogelijk bedreigende feedback als je eerst een paar keer positieve affirmaties naar jezelf toe hebt uitgesproken.
Een sterke affirmatie doet mogelijk zelfs meetbaar wat in je hersenen. Er is MRI-bewijs dat laat zien dat er meer activiteit in bepaalde neurologische paden plaatsvindt als je regelmatig affirmeert. Proefpersonen die affirmaties gebruikten, vertoonden in dit experiment meer activiteit in specifieke gebieden in de hersenen dan de controlegroep die geen affirmaties inzette.
Positieve uitkomsten dus, die laten zien dat affirmaties juist in stressvolle situaties of lastige meetings kunnen helpen.
Affirmeren, hoe pak je dat aan?
Maar affirmeren is meer dan jezelf een aantal positieve gedachten toespreken. Zo is het, zoals gezegd, belangrijk dat je de affirmaties ook echt zou kunnen geloven. Als je nog nooit een online training hebt gegeven, zal het bijvoorbeeld weinig effect hebben als je tegen jezelf zegt “Ik ben een uitstekende online trainer.” Je hebt simpelweg de ervaring niet om dat te weten.
Daarnaast zijn er nog een paar tips die helpen om affirmeren goed toe te passen.
Tip 1: zorg voor eigen affirmaties
Neem niet klakkeloos affirmaties over die je via zoektermen als ‘affirmaties zelfvertrouwen’ of (nog erger) ‘affirmaties zelfliefde’ op het internet vindt. Bedenk je eigen affirmaties die passen bij jouw talenten en behoeften. Dat vergroot ook de kans dat je erin gelooft en dat ze (dus) effect hebben.
Tip 2: houd het dicht bij jezelf
Maak in je affirmatie geen vergelijking met anderen. Het gaat er niet om of jij beter in iets bent dan een ander. Belangrijk is dat je ervan overtuigd bent dat je iets kunt of beheerst. Niet of je dat beter kunt dan anderen. En ook niet of anderen het met jou eens zijn over je kwaliteiten. Begin je affirmatie dan ook altijd met ‘ik’ of ‘mijn’.
Tip 3: laat je affirmatie stroken met wat je weet van jezelf
Aan affirmaties waar je zelf niets van gelooft, heb je weinig. Zorg ervoor dat affirmaties passen bij je eigen kwaliteiten of bij kwaliteiten die je belangrijk vindt om te ontwikkelen. Oftewel: je affirmaties moeten aansluiten bij je belangrijkste persoonlijke waarden (zo blijkt ook uit het eerder aangehaalde onderzoek van Cohen en Sherman).
Tip 4: gebruik de tegenwoordige tijd
Ook al vind je jezelf op dit moment nog geen ervaren professional, laat dat in je affirmatie niet blijken. Werk dus niet met woorden als ‘worden’ of ‘zou kunnen zijn’. Zet je affirmatie in plaats daarvan in de tegenwoordige tijd. Dus alsof je nu al die ervaren professional bent. Dat is krachtiger en werkt beter voor je zelfvertrouwen.
Dus niet: “Ik word een goede accountmanager.
Maar wel: “Ik ben een goede accountmanager.”
Tip 5: herhaal de affirmatie regelmatig
Sta je op het punt een lastige meeting in te gaan? Houd het dan niet bij één keer de affirmatie uitspreken, maar doe dat het liefst elke dag een paar keer, vooral vlak voor het lastige gesprek. Bij voorkeur hardop trouwens. Dan blijft het beter hangen dan wanneer je de affirmatie maar af en toe door je hoofd laat gaan.
Laat je overtuigingen stroken met je gedrag
Met alleen ergens in geloven ben je er nog niet. Belangrijk is ook dat je daadwerkelijk de stap zet. Voer sollicitatiegesprekken, ga het lastige gesprek aan met je collega en doe op die manier ervaring op. Hoe meer je oefent met gesprekstechnieken, ook in lastige situaties, hoe beter je wordt als gesprekspartner. En als gevolg daarvan, hoe meer je zult geloven dat je in dat lastige gesprek wél goed beslagen ten ijs komt en dat je affirmatie dus strookt met de werkelijkheid.
Gesprekstechnieken zijn trouwens om nog meer redenen belangrijk dan alleen dat je met goede technieken zelfverzekerd overkomt. Goede communicatie op de werkvloer is cruciaal. Met de juiste technieken kun je bijvoorbeeld ook beter een ander overtuigen, beter luisteren naar de ander en constructieve feedback geven.
Stuk voor stuk technieken die je je bij een goede cursus gesprekstechnieken eigen kunt maken.
Meer weten? Volg een cursus gesprekstechnieken!
Is jouw interesse gewekt en wil je naast zelfverzekerder ook overtuigender en krachtiger overkomen in gesprekken? Wil je beter leren luisteren en overtuigen, en ontdekken hoe je helder kunt communiceren – ook in lastige situaties? Dan is een cursus gesprekstechnieken misschien wel wat voor jou.
Bij ons kun je zo’n cursus zowel op locatie als online volgen. Altijd met een ervaren trainer en met de focus op de praktijk. Geen lange theoretische stof, wel praktische tips en situaties waar je mee verder kunt. Kies net als veel andere Nederlanders voor deze 1-daagse cursus om snel je gesprekstechnieken (nog) verder op te krikken.
Wie zijn wij? | Training Gesprekstechnieken
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog