Je denkt dat vooral je diepgaande CV, waardevolle netwerk en goalgetter mentaliteit je carrière maken. Het helpt. Maar één aspect voegt minstens zoveel waarde toe. Een paar woorden: “Ik doe vóór ” – en dat vervolgens doén. Simpel, en zo belangrijk gebleken voor je carrière. Dit is hoe je deze magische belofte maakt én waarmaakt.
Waarom doen wat je zegt telt
Er wordt altijd gedacht dat promotie of carrière maken alles van doen heeft met goed zijn in je werk, via een aantal bewijsstukken:
- De juiste diploma’s op je CV hebben staan.
- De nodige werkervaring op relevante en indrukwekkende plekken kunnen presenteren.
- Een nette set personal skills opleveren.
- Targets halen.
En natuurlijk: dat is ook zo. Theoretisch gezien telt het allemaal. Maar zodra je binnen bent bij een bedrijf draait het niet meer om theorie – wat jij in je papieren hebt staan – maar neemt de praktijk het over.
Vanaf het moment dat je aan de slag bent op de werkvloer telt er een nieuwe factor mee, die minstens zo belangrijk is als al je formele kwaliteiten bij elkaar: hoe je werkt met klant en collega.
Ben jij een aangename teamgenoot, of een nalatige kantjes-afloper? Wordt jij gewaardeerd als collega, of toch niet zo populair? Hebben klanten graag met je te maken, of heb je ze vaak verontwaardigd aan de lijn?
Ervaren worden als aangename collega of klantmanager is dé belangrijkste booster voor promotie, blijkt uit onderzoek na onderzoek. En wat blijkt één van de belangrijkste factoren om gezien te worden als aangename collega? – Gezien worden als iemand die z’n beloftes nakomt.
Iemand die zegt wat hij doet en doet wat hij zegt. Iemand die deadlines haalt. Die 101% resultaat aflevert, binnen de tijd. Die afspraken niet vergeet. Die duidelijk communiceert. Die te vertrouwen is op z’n woord en van wie anderen dus op aan kunnen in de samenwerking.
Iemand om op te bouwen. Omdat anderen wéten dat jij altijd levert wat je belooft.
Oftewel:
Don’t be this guy
“Oja, dat rapport. Daar ben ik nog niet aan toegekomen.”
“Maar je zou het deze week doornemen, het is nu bijna vrijdag. Kom je er morgen nog aan toe.”
“Vast wel.”
“Weet je het zeker? Dan verwacht ik het morgen in m’n mailbox, zodat wij verder kunnen met de indeling voor de presentatie.”
(1 dag later – geen bericht te bekennen in de mailbox.)
“Frank, heb je nog gedacht aan het rapport?”
“Oja, ga ik straks oppakken!”
(Maandag, nog niks te zien.)
“Frank. Het rapport. Je zou het vrijdag aanleveren. Heb je het bekeken?”
“Oja, nee, er kwam iets anders tussendoor! Spoedje. Je weet hoe dat gaat.”
“Oké, wil je er vandaag dan alsjeblieft naar kijken?”
“Ga ik voor je doen.”
Je kunt je voorstellen dat deze collega niet echt het vertrouwen heeft dat Frank er vandaag nog naar gaat kijken. Het gevolg: diegene moet de actie in de gaten blijven houden, als een strenge docent of babysitter, terwijl hij het zeker zo druk heeft met andere zaken. Niet prettig voor je collega, niet prettig voor de relatie, niet prettig voor het resultaat en niet prettig voor het team.
Don’t be that guy.
(Een voorbeeld geïnspireerd op een waargebeurd verhaal, dat ‘Frank’ uiteindelijk z’n promotie kostte en de collega – Tim Denning in het echte leven – deed inzien dat het wél nakomen van je beloftes de beste manier is om carrière te maken.)
Wees niet als Frank. Wees niet degene die zegt dat “het doorgenomen rapport voor maandag in je mailbox zit”, beloofd! Terwijl je die belofte niet kan waarmaken, niet serieus neemt in je planning of gewoonweg vergeet in de chaos van alledag. Flap er niets uit dat je niet zeker zult opvolgen, en druk er al zeker geen hand op.
Niet naar collega’s en al zeker niet naar klanten. Volg je beloftes op. Maak je verwachtingen waar. Be thát guy. – Hoe? Een paar tips van Tim.
Dé woorden – en 3x hoe je ze waarmaakt
Vergis je niet: met bovenstaand betoog en voorbeeld bedoelen we niet dat je geen beloftes moet maken. Het tegenovergestelde is waar. Wat je juist moet doen voor een carrière boost is wél beloftes maken, én ze nakomen. Dat maakt je carrière. Dezelfde beloftes doen en ze niet waarmaken kan diezelfde carrière breken.
Kies dus altijd voor de eerste optie: zeg wat je doet én doe wat je zegt. Vergeet je het laatste deel, dan gooi je je eigen ruiten in.
Zeg dus:
“Ik doe voor .”
(Bijvoorbeeld: “Ik doe de projectvoorbereiding, voor volgende week vrijdag”, “Ik lever mijn feedback op de presentatie vanmiddag”, “Ik pak het researchwerk wel op, dan heb je het over 2 weken”.)
Maar alleen:
Wanneer je het kunt waarmaken.
Maak het dus waar. Altijd. Eventueel met wat hulpmiddelen. Dit zijn er 3, die het best werken in onze (time management) ervaring en expertise.
1. Noem de deadline
Spreek zo concreet mogelijk uit wanneer je je resultaat-belofte levert. Dit is belangrijk voor de partij tegenover, om te weten waar ze aan toe zijn, en belangrijk voor jou, omdat je de taak nu concreet in je eigen agenda kunt plannen.
Hoe dichterbij de deadline is, hoe specifieker je hem benoemt:
“Morgen voor 11:00 zit het in je mailbox.”
“Vrijdagmiddag ga ik er mee aan de slag, dus je hebt het voor het einde van de dag.”
“Eind volgende week pak ik het op.”
2. Block de tijd, doe de taak
Neem je genoemde deadline serieus. Iedereen heeft het (meer of minder) druk en iedereen werkt onder (meer of minder) chaotische omstandigheden. Maar iedereen kan tijd maken om werk uit te voeren. Altijd. Al moet je de deadline over 3 weken zetten om ergens tot die tijd een half uur te blocken voor je taak. Doe het. Schat meteen in hoeveel tijd het je zal kosten en plan het werk in. (Hier leer je hoe je grote en kleine taken inplant in je takenlijst of agenda om nooit te vergeten, time management style.)
En zorg vervolgens dat je je taak netjes binnen die geblockte tijd uitgevoerd krijgt. Wanneer het om veel werk, diep denkwerk of lastig leeswerk gaat zonder je je het best af voor optimale concentratie. Boek een vergaderruimte of kom een uurtje later op je werk aan nadat je de taak thuis hebt uitgevoerd (mits dat mogelijk is op jullie werkplek natuurlijk) vóór de hectiek van de dag is begonnen. Geen afzonderingsmogelijkheden in jouw kakelende kantoortuin? Probeer het eens met een koptelefoon, ons gezworen wondermiddel.
3. Communiceer gemiste deadline (zo)
Dé gouden regel: doe het van tevoren. Niet nadat je belofte al naar de haaien is, en je je werk eigenlijk gisteren zou aanleveren. “Sorry, het is niet gelukt om het gisteren af te krijgen. Hier heb je het bestand alsnog in de bijlage”. No go. – Je ziet het altijd aankomen wanneer je het niet gaat halen. Al is een half uur voor de deadline; geef het nú aan, voor het te laat is.
“Hey Karin, Ik heb je vorige week beloofd om vandaag die feedback te leveren. Het ziet er naar uit dat mijn planning te krap was. Morgenmiddag heb je het, dan weet je dat alvast. Sorry voor de vertraging!”
Want onthoud: het gaat er niet om dat jij ongelofelijk krappe deadlines haalt en werk razendsnel aanlevert. Het gaat erom dat je communiceert over je planning. Dat je haalbare verwachtingen creëert en je klant of collega informeert wanneer dit verandert.
Geen bovennatuurlijke kwaliteiten of eisen, dus. Maar een heel simpel gevalletje belofte nakomen en helder communiceren. Dat is het enige dat je nodig hebt om die gewaardeerde collega te worden die iedereen leuk vindt. De sleutel die je carrière maakt. Of breekt. Kies de eerste optie. Spreek je uit. Kom het na. Blijf communiceren. Zo makkelijk is het.
Meer gesprekstechnieken voor werksucces
In onze cursus gesprekstechnieken leer je in 1 dag de beste woordkeuzes voor werksucces. Je weet nu hoe belangrijk je relatie met klanten en collega’s is. En hoe datgene wat je zegt het verschil maakt. Je woorden hebben dus enorme (onderschatte) waarde. Haal alles eruit wat erin zit, door gewoonweg te léren wat werkt in de communicatie, en wat je beter kunt laten. Cursussen worden gegeven door heel Nederland, elke professional is welkom!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog