Bij het leren van gesprekstechnieken hoort ook het onder controle houden van je emoties. Let op: het gaat hierbij niet om het uitschakelen van je emoties, maar om het bewust zijn ervoor zorgen dat ze jouw handelen positief in plaats van negatief beïnvloeden. In het boek Crucial Conversations wagen de auteurs zich aan twee beweringen:

Emoties worden je niet door anderen opgedrongen

Iemand kan jou niet kwaad maken. Daar heeft die ander geen controle over. Als je kwaad wordt, ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Nadat je gedrag of een gebeurtenis observeert, verzin je daar zelf een verhaal bij. Op basis daarvan roep je een emotionele reactie op.

Je kunt kiezen je emoties te sturen of gestuurd te worden door jouw emoties

Wie gespreksvaardigheden maar matig beheerst, laat zich sturen door zijn boosheid. Hij raakt zich er verstrikt in zonder het zelf door te hebben. Wie redelijke gespreksvaardigheden heeft, weet dat emoties roet in het eten kunnen gooien. Daarom slikken ze hun reacties in en doen ze alsof. Wie echter over goede gesprekstechnieken beschikt, herkent emoties als boosheid en probeert deze te sturen. Dat doen deze personen door het verhaal dat ze na een observatie ‘verzinnen’ te wijzigen, om tot effectievere gedragspatronen te komen.

Hoe je het ‘verhaal’ wijzigt

Een verhaal is in feite jouw interpretatie van de feiten. Jij vertelt jezelf dit verhaal bliksemsnel. Zo snel dat je het niet eens doorhebt; bijvoorbeeld wanneer iemand lacht op een serieus moment in jouw presentatie. Afhankelijk van jouw interpretatie denk je dat er ongemerkt een humoristisch tintje aan je uiteenzetting of dat iemand misschien aan een ander grappig moment wordt herinnerd. Ook kan het zijn dat je denkt dat je wordt uitgelachen of dat je presentatie zo saai is dat iemand afgeleid wordt en zichzelf een binnenpretje toestaat. Elk van deze verhalen zou de feiten (het lachen tijdens je presentatie) prima kunnen verklaren. De vraag is alleen voor welke versie jij kiest.

Zodra je doorhebt dat een verhaal de verkeerde emoties bij je oproept, zou je een stapje terug moeten doen om jouw reactie te analyseren. Welke emoties voel je? Vertoon je een reactie van vechten of van vluchten? Wat voor verhaal vertel je jezelf en welk bewijsmateriaal bestaat er om jouw verhaal te ondersteunen? Tot goede gespreksvaardigheden behoort ook de vaardigheid om boosheid in een productievere emotie om te zetten.

Waak bij het bekijken van de feiten voor misleidende verhalen. Het slachtofferverhaal, waarbij je alles en iedereen de schuld geeft en zelf de geslagen hond bent, is daar één van. Het schurkenverhaal, waarbij je anderen als slechteriken afschildert, is een ander bekend verhaal. Bij een hulpeloos verhaal schilder je jezelf als machteloos af. Vaak vloeit zo’n verhaal voort uit één of meerdere andere verhalen, bijvoorbeeld wanneer je je baas een ‘controlfreak’ vindt en hem daarom maar geen feedback geeft omdat hij die toch niet wil aanhoren (hulpeloos verhaal).

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog