Gespreksvaardigheden

Wie in teamverband werkt, heeft met verschillende karakters, houdingen, wensen, interesses, doelstellingen en prioriteiten te maken. Goed communiceren is voor de productiviteit en het uiteindelijke succes van een organisatie daarom van groot belang. Bij dat communiceren komen allerlei gespreksvaardigheden kijken.

Ook bij sollicitatiegesprekken, verkoopgesprekken, bij het communiceren van slecht nieuws, in functioneringsgesprekken en in adviesgesprekken komen de onderstaande vaardigheden goed van pas.

Luisteren

Bij gespreksvaardigheden gaat het niet alleen om jouw verbale communicatie, maar ook om jouw vermogen tot luisteren en interpreteren. Bij motiverende gespreksvoering is het bijvoorbeeld essentieel om reflectief te luisteren en de boodschap van je gesprekspartner samen te vatten en herhalen. Zo weet hij of zij dat je aandachtig luistert en zo weet jij zeker of je het goed begrijpt.

Vragen stellen

Soms zijn we bang om vragen te stellen: komen we zo immers niet dom over? Integendeel. Wie vragen stelt, kan zaken tot de bodem uitzoeken en verplaatst zich makkelijker in de ander. Open vragen zijn bijzonder effectief. Door een vraag met hoe, wie, wat, wat, waarom of wanneer te beginnen, moedig je je gesprekspartner aan om meer over zichzelf te vertellen.

Feedback geven en ontvangen

Met eerlijke feedback houd je je collega’s en zakenrelaties scherp. Je kunt niet verwachten dat ze weten hoe jij je voelt als je jouw frustraties niet uitspreekt. Feedback geven vraagt wel om het volgen van bepaalde regels.

Als ontvanger zou je feedback als een cadeau moeten zien: het is een kans om iets te leren. Doe je er iets mee of laat je dit cadeau ongeopend in een lade liggen? Wie goede gespreksvaardigheden heeft, bedankt de feedbackgever en kijkt zo objectief mogelijk naar de feedback. Onthoud dat feedback, mits goed gegeven, iets over jouw gedrag zegt en niet over je persoon. Het is dus geen persoonlijke aanval; in de verdediging schieten is niet nodig.

Discussiëren

Bij een verschil van mening is discussiëren een nuttige gespreksvaardigheid. Respect voor het standpunt van de ander is hierbij van belang en dit geld natuurlijk ook voor degene waarmee je van mening verschilt. Je hebt hiervoor goede en geldige argumenten nodig en dient klaar te zijn om tegenargumenten te presenteren.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Een training bij jullie op locatie samen met je collega’s

© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X