Als je deze 3 vragen tijdens je volgende sollicitatiegesprek kent, heb je verder geen sollicitatie tips meer nodig. Ervaringsdeskundige en HR expert Michael Thompson onthult het beste dat je kunt vragen – want ja, een sollicitatiegesprek is geen kruisverhoor waarin jij alleen maar met geniale antwoorden moet komen, maar een dialoog waarin vragen verrassend welkom zijn – op basis van onderzoek, psychologie en ervaring.

Het misverstand van elk sollicitatiegesprek. Focus je niet op sollicitatie tips

Het sollicitatiegesprek is een ervaring die behoorlijk verkeerd begrepen wordt tegenwoordig. Door velen wordt hij gezien als een beangstigend gebeuren waarin vraag na lastige vraag op je wordt afgevuurd, om te testen of je de juiste antwoorden klaar hebt. Voer voor trillende handen en zwetende oksels.

Maar wat als je je eens bedenkt dat een sollicitatiegesprek een gesprek is? Een dialoog, waarin zowel de ander als jij vragen mag stellen en antwoorden mag geven. Dan wordt het bijna een aangename bijeenkomst. Een uitwisseling van informatie, om te zien of jij geschikt bent voor de functie, maar ook of de functie (en het bedrijf) geschikt is voor jou!

Om nog maar niet te spreken van de zelfverzekerdheid en professionaliteit die je uitstraalt wanneer je zelf vragen hebt voorbereid, en niet alleen maar volgzaam en reactief toekijkt hoe anderen het gesprek leiden en jij alleen maar naarstig naar hun pijpen probeert te dansen. Draai de rollen op een bepaald moment om, en je bent binnen. 

Volgens Michael Thompson tenminste, die ook nog eens precies weet wélke vragen je dan moet stellen om de rollen om te draaien, de dialoog aan te gaan en jezelf als zelfverzekerd professional neer te zetten.

Dat weet hij doordat hij jarenlang nauw samenwerkte met HR managers en bedrijfstrainers die allemaal één doel hadden: talent vinden en aannemen. Later werd hij coach in dit departement: business professionals helpen kansen te pakken. Vanuit die ervaring en op basis van de kennis, kunde en het wetenschappelijk onderzoek van anderen, extraheerde hij exact 3 vragen die je helpen van elk sollicitatiegesprek een succes te maken. Like a boss.

vrouw geeft clipboard met lijst over tafel

Dé 3 vragen voor elke sollicitatie

Er bestaan allerlei sollicitatie tips en vergelijkbare technieken die je helpen om minder nerveus te zijn voor een sollicitatiegesprek, om de juiste antwoorden te geven en krachtig over te komen via je lichaamstaal bijvoorbeeld. Allemaal goed en wel, en het draagt zeker bij aan je acte de presence, maar wat je wil is dat je inhoudelijk minstens zo goed, professioneel en voorbereid overkomt.

Dat doe je dus door niet ter plekke te zitten zweten op slimme antwoorden, die je in alle ijdele hoop thuis hebt proberen voor te bereiden, maar door de juiste vragen te stellen. Netjes voorbereid en gegarandeerd succesvol.

Dit zijn ze.

1. “Wat maakt degene die jullie aannemen de perfecte kandidaat?”

Je maakt gebruik van deze vraag om direct tot de kern van de functie komen en ontdekken of degene(n) tegenover je hier al over heeft nagedacht. Nog een prachtige psychologische bijkomstigheid: wanneer het HR team jou aankijkt terwijl ze de perfecte kandidaat omschrijven, is de kans groter dat ze aan jouw gezicht denken wanneer ze later een keuze moeten maken.

Varianten op deze vraag zijn:

Hoe zouden jullie de perfecte kandidaat voor deze functie omschrijven?

Wat verwachten jullie van degene die deze functie vervult?

Hoe weet je over een jaar of jullie de juiste keuze hebben gemaakt met het aannemen van degene op deze functie?

Wat zijn de beslissende factoren die iemand perfect maken voor deze rol?

Als je terugkijkt naar de mensen die deze rol vervult hebben, wat maakte dan het verschil tussen mensen die hem prima vervulden en mensen die hem perfect vervulden?

2. “Welk beleid voeren jullie op HR en personeelstevredenheid?”

Het mag dus! Een kritische vraag aan de partij tegenover je stellen. Dit gesprek is niet alleen de plek waar jij geschikt bevonden moet worden voor de functie en het bedrijf, maar het bedrijf en de functie ook door jou geschikt moet worden bevonden om je werkdagen mee te vullen. Uiteraard!

Dus ga je in op het beleid rondom personeelstevredenheid. Oftewel: wat doen jullie om mij tevreden, gemotiveerd en gezond te houden? Wat zijn de voordeeltjes, welke mogelijkheden tot groei heb ik, hoe zien teamdagen eruit, worden er uitjes georganiseerd of borrels, zijn er budgetten voor opleidingen en persoonlijke ontwikkeling, etcetera.

Belangrijke en waardevolle toevoeging op deze vraag is:

“Nadat ik wat online onderzoek heb gedaan en ik gesproken heb met , heb ik begrepen dat jullie een aangename bedrijfscultuur hebben. Hoe is jullie beleid hierop en hoe wordt het concreet ingevuld in de praktijk?”

Zorg dus dat je daadwerkelijk met een werknemer hebt gesproken en je je huiswerk hebt gedaan. Dat alleen al geeft je een voorsprong een plus één van degene tegenover je.

sollicitatie tips lees je hier

3. “Zijn er zaken waar jullie nu nog aan twijfelen?”

Deze stel je aan het eind van het gesprek, nadat degene tegenover je jou daadwerkelijk heeft leren kennen. Op het punt dat hij een totaalplaatje heeft gevormd van je CV, je motivatiebrief en jou als persoon die datgene vandaag kwam bespreken.

Het klinkt misschien als de engste vraag om te stellen, want je trekt voor je gevoel een beerput open, en slapende honden moet je niet wakker maken enzo, maar dat is een denkfout. Vanzelfsprekend zijn er nog dingen waar ze over twijfelen, dus beter delen ze die met jou, zodat je in elk geval nog de kans krijgt om dat te herstellen.

Het is een vraag die gebaseerd is op het tijdloze en geroemde gesprekstechnieken boek ‘Influence’ van robert Cialdini. Hij raadt sales mensen aan om de grootste bezwaren van hun klanten zo snel mogelijk uit de weg te ruimen. Zo werkt het ook met sollicitaties, want in feite ben je hier jezelf aan het ‘verkopen’ en is degene tegenover je de potentiële ‘klant’.

Varianten:

Nu jullie mij en mijn CV kennen, zien jullie nog obstakels?

Wat zijn de grootste zorgen waar jullie nu nog mee zitten?

Zouden jullie eventuele twijfels of verwachte obstakels rondom jullie verwachtingen van mij nog willen delen?

Je kunt het maar beter uit de weg hebben. En de kans krijgen om alle twijfels weg te nemen. Nog eens plus één voor jou.

sollicitatie tips

Benieuwd naar nog meer praktische tips om gesprekken zelfverzekerd aan te pakken? Volg de cursus!

Zulke praktische sollicitatie tips kun je natuurlijk goed gebruiken in een sollicitatiegesprek, maar ook in alle andere dagelijkse gesprekken. Thuis en op kantoor. Want weet jij, zodra je aangenomen bent na een succesvol sollicitatiegesprek, hoe je daarna mogelijk een conflict oplost met een collega? Hoe je een klant het best overtuigt om jouw product of dienst af te nemen? Hoe je het meest uit een netwerkmeeting haalt? Ontdek het tijdens onze cursus gesprekstechnieken, in één dag.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog