Je hoeft niet ieder moment op te vullen met een brij aan woorden of te blijven spreken lang nadat je niets inhoudelijks meer te zeggen hebt. Soms kun je beter stil zijn en zwijgen. Daarmee breng je niet alleen meer diepgang in een gesprek, je komt op die manier ook achter nuttige informatie! Probeer het eens; zwijgen.

Er zijn situaties waarin niets zeggen het beste is. Bijvoorbeeld om meer informatie te verkrijgen, respect te tonen, maar ook omdat het soms beter is om minder woorden aan iets vuil te maken. Laten we naar enkele voorbeelden kijken en leren dat je niet altijd iets hoeft te zeggen. Ontdek dat stil zijn ook een gespreksvaardigheid is; één die je onder de knie wil krijgen.

1. Wanneer de gemoederen hoog oplopen

Communiceren wanneer je haast uit je slof schiet, leidt zelden tot een vruchtbaar gesprek. Vaak kan het zelfs de situatie verslechteren omdat je dingen zegt waar je later spijt van krijgt. Zeg daarom even niets, maar geef jezelf de tijd om tot rust te komen en je emoties een plek te geven vóórdat je een gesprek aangaat. Desnoods vraag je de ander het gesprek even te staken en op een later moment te hervatten.

‘Lex, ik merk dat geëmotioneerd raak. Laten we dit gesprek op een ander moment voorzetten.

2. Zodra je feedback ontvangt

Natuurlijk is het niet fijn om kritiek te ontvangen, toch is het een ontzettend goed leermoment. Wanneer je terugkoppeling ontvangt, kun je leren wat je goed en fout hebt gedaan. Dat biedt groeikansen. Dat wil je niet onderbreken met ‘ja, maar’-tjes of ‘nee, want..’. Luister naar de kritiek van een ander en geef hen de kans opbouwende feedback te geven. Door te zwijgen en slechts te luisteren.

3. Zodra een ander in de schijnwerpers staat

Probeer de drang om iets te zeggen – zeker wanneer het negatief is – te onderdrukken wanneer iemand zijn moment heeft. Gun het de persoon en wees een stille supporter. Op zo’n moment haalt het vrij weinig uit om je eigen prestaties op te hemelen, daar is een ander moment beter geschikt voor.

4. Wanneer je meer informatie wil krijgen

Tot slot kun je beter zwijgen wanneer je meer te weten wil komen, bijvoorbeeld wanneer je een gesprek met een vriend voert die even zijn hart wil luchten; je weet dat daar iets zit, maar hij heeft het probleem nog niet op tafel gelegd. Ook beter dan kun je zwijgen dan de momenten aaneen praten.

In onderstaande video vertelt gespreksexpert Patrick je meer over één van de situaties waarin je beter niets kunt zeggen.

Kortom: zwijgen is goud

Zeg eens minder, in plaats van telkens een woordenbrij het gesprek op te laten vullen.  Je zal merken dat je niet alleen aandachtiger luistert, maar dat het jullie gesprek ook diepgaander maakt. Jullie kiezen bewuster jullie woorden en maken daarmee de boodschap vele malen krachtiger.

Dus: sssttt…

Meer gesprekstechnieken?

Tijdens onze 1-daagse training Gesprekstechnieken  vertellen we je graag meer over zwijgen en natuurlijk spreken, want ook dat laatste is en blijft natuurlijk het belangrijkste. Leer je liever lezen, lees dan het boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’. Daarin geven we je niet alleen tips over hoe beter communiceren op de werkvloer je productiviteit verhoogt, je leert ook hoe je door middel van slimmer plannen en organiseren een minder stressvol werkleven leidt.

Check ook eens deze artikelen:

Dagelijks zulke tips en handige inzichten?

Volg ons dan op Instagram. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft.

Wie zijn wij? | Training Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog