Motiverende gespreksvoering

Of het nu op persoonlijk of professioneel gebied is, groei brengt verandering met zich mee. Een verandering van houding, gedrag en werkwijze. Hier is motivatie voor nodig en om dat te bereiken is motiverende gespreksvoering een effectieve gesprekstechniek. Het blijkt namelijk dat de motivatie van een collega, student of zakenpartner wel degelijk te beïnvloeden is; motivatie is het resultaat van communicatie tussen twee of meerdere partijen.

Motiverende gespreksvoering is ontwikkeld in een beroepsgebied waarbij motivatie van vitaal belang is: de verslavingszorg. Van daaruit heeft het zich verspreid naar toepassingen in de gezondheidszorg, het onderwijs en het bedrijfsleven. Overal waar motivatie betere resultaten kan opleveren (en dat is vrijwel overal),

Hoe werkt motiverende gespreksvoering?

Deze methode, die ontwikkeld is door William Miller in de jaren ’80, is een prettige communicatiestijl voor zowel de gever als de ontvanger. Motiverende gespreksvoering erkent dat iedereen met ambivalentie te maken heeft: het spreekwoordelijke engeltje op de ene schouder en het duiveltje op de andere. Door je communicatiestijl aan te passen en op een coöperatieve manier met je gesprekspartner aan de slag te gaan, kun je wonderen verrichten.

Voorbeeld

Deze methode valt misschien wel het beste uit te leggen met een voorbeeld. Op Menscentraal.nl vinden er één die het verschil tussen overtuigende en motiverende gespreksvoering duidelijk maakt:

Stel, iemand is ontslagen vanwege een drankprobleem, zit nog steeds thuis en drinkt veel. We noemen hem Jan. Hieronder vind je twee korte dialogen: één met hulpverlener A die een neiging heeft tot overtuigen en één met hulpverlener B die motiverende gespreksvoering> toepast.

A: Tsja, we kunnen wel op zoek gaan naar ander werk, maar zo lang u blijft drinken heeft dat natuurlijk weinig zin.
Jan: Ja, dat snap ik, maar dat thuis zitten doet me geen goed, ik word daar hartstikke depressief van.
A: Daar kan ik me iets bij voorstellen, maar wie gaat u zo aannemen?
Jan: Dat weet ik niet, maar als ik eenmaal ander werk heb zal ik heus wel minder gaan drinken.
A: Ja, nu draait u de boel om! Nee, de drank moet eerst, heeft u al eens gedacht aan een afkickkliniek?
Jan: Een afkickkliniek? Zo erg is het nou ook weer niet! Die paar glazen…
A: Kom nou toch…
Jan: Ja maar, je denkt toch niet dat ik tussen de junks ga zitten!
A: Nou, dat valt best mee, verslaving kan iedereen overkomen, dus daar zitten echt niet alleen junks.
Jan: Nee, ik zie dat niet zo zitten.

B: Welk verband ziet u tussen werk en drank? (Open vraag)
Jan: Ja, dat gaat niet zo goed samen, dat is me nu wel duidelijk.
B: Vertel eens… (Open vraag)
Jan: Ja, ach, het begon met een borreltje na het werk en ik ben nooit zo snel dronken, dus het werd steeds meer. En ik stond er niet zo bij stil dat de alcohol zo lang in je bloed blijft, dus soms was ik tijdens de volgende dienst nog onder invloed… En ja, op een gegeven moment ging het toch opvallen.
B: Het is dus onschuldig begonnen en zo uit de hand gelopen dat uw collega’s het merkten. (Reflectie)
Jan: Ja, klopt. En zeker in mijn beroep is het natuurlijk not done om te drinken: ik kan het als piloot nu wel vergeten, maar het probleem is dat ik nu zó depressief ben, dat ik alleen maar meer ben gaan drinken. Ik zit echt in een negatieve spiraal…
B: En wat zou u daar mee willen? (Open vraag)
Jan: Ik wil wel gaan minderen, maar ik weet niet zo goed hoe.
B: Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Als je wilt kunnen we er samen een aantal bekijken.
Jan: Dat is goed.

In het eerste gespreksvoorbeeld is het vooral de hulpverlener die oplossingen aandraagt en het engeltje speelt. Hierdoor schiet Jan in de verdediging en gaat het duiveltje in hem antwoorden. In het tweede voorbeeld laat de hulpverlener Jan zelf de verandertaal spreken. De sfeer is er niet één van strijd, maar van samenwerking.

Technieken voor motiverende gespreksvoering

Een aantal gesprekstechnieken komt bij deze communicatiestijl kijken, zoals open vragen stellen, reflectief luisteren, bevestigen en samenvatten. Met andere woorden: je stelt je op als een geduldige gesprekspartner die de ander aan denken zet en aan het woord laat. Samen ga je op zoek naar een oplossing, wat een stuk prettiger (en daarom effectiever) is dan proberen de ander te overtuigen.

In het blog en in onze cursussen gaan verder in op motiverende gesprekstechnieken. Meer weten over deze en andere communicatietechnieken? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Een training bij jullie op locatie samen met je collega’s

© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X