Als maatschappelijk werker verleen je hulp aan mensen met problemen. Zo kan iemand diep in de schulden zitten, gezondheidsproblemen hebben, met een verslaving te maken hebben of over slechte huisvesting beschikken. Om samen tot oplossingen te komen is het belangrijk dat de cliënt en jij een dialoog aangaan.

Eén van de voorwaarden voor een succesvolle dialoog is een omgeving waarin alles gezegd kan worden. Met andere woorden: een veilige sfeer is belangrijk. Angst is dodelijk voor deze sfeer. Angst om elkaar te kwetsen, angst om fouten te erkennen, angst om vernederd te worden, angst voor de toekomst, enzovoort. Al deze angsten zijn herkenbaar in de reacties die ze oproepen: vechten of vluchten.

Hoe bewaak ik de sfeer?

Om een veilige sfeer te bewaken is het noodzakelijk dat je in staat bent om te multitasken. In plaats van je te focussen op je eigen boodschap of die van je gesprekspartner, dien je de reacties op te pikken die de boodschappen oproepen. Wat maakt het bij je los als je patiënt jouw ervaring in twijfel trekt? Welke emoties roepen een anecdote op bij jouw cliënt?

Als je merkt dat de focus bij jou of je gesprekspartner verschuift en er niet meer inhoudelijk wordt gepraat, is het zaak om een stap terug te nemen, uit te leggen waarom je het onderwerp hebt aangesneden en aan te geven dat het niet je bedoeling is om je cliënt aan te vallen en dat jij evenmin jezelf wilt hoeven verdedigen. Zo maak je de sfeer weer veilig en kunnen jullie verder praten. Het is een hele kunst om attent te zijn op de signalen, maar oefening baart kunst.

Over oefening gesproken: maatschappelijk hulpverleners volgen geregeld trainingen om zo goed mogelijke resultaten te bereiken. Ook een cursus gesprekstechnieken kan de hulpverlening aanzienlijk verbeteren. Bekijk op deze site de beschikbare trainingen en meld je online aan.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog