Vol trots presenteert je collega zijn plannen voor een nieuw project. Twee van je collega’s zijn razend enthousiast. Je leidinggevende knikt ook instemmend toe. Maar jij hebt om eerlijk te zijn je bedenkingen. Hoe kun je toch je persoonlijke mening geven zonder je meteen een “dwarsligger” te voelen? Met deze tips kun jij op een nette manier van je laten horen.

Wat komt aan bod?

Waarom is je mening durven geven belangrijk?

Waarschijnlijk was jij liever net zo enthousiast geweest als de anderen. Je weet dat je collega veel tijd in het plan heeft gestoken. Hij is er zichtbaar trots op. Moet jij dan echt met je kritiekpunten komen? 

Het antwoord is: ja. 

Je bent op het werk niet aangenomen om braaf ja te knikken en hoe dan ook te strooien met complimenten. Je zit hier ook omdat jij kennis hebt van wat je doet, daar een eigen mening over hebt en daarmee plannen naar een hoger niveau tilt. Hoe cliché dat laatste ook mag klinken.

Dus ja, je moet laten weten hoe jij erover denkt. Misschien helpt het je collega om zijn plan te verbeteren. Het kan ook zomaar zijn dat jouw kritische punten belangrijke dingen zijn om mee te nemen, terwijl anderen er nog niet aan hadden gedacht. Bovendien: je mening geven is niet bedoeld om de ander af te snauwen. 

Jouw doel is, net als dat van het hele team, om projecten zo goed en weldoordacht mogelijk aan te pakken. Daar helpt het geven van je mening bij.

Een paar redenen om je vooral niet stil te houden als je ergens een eigen mening over hebt:

  • Door je mening te geven, help je het bedrijf en de werkcultuur verbeteren. Als niemand ooit iets zegt over dingen die beter kunnen, staat het bedrijf stil.
  • Anderen krijgen daardoor inzicht in hoe jij denkt en wat jij belangrijk vindt. Dat is cruciaal om als collega’s goed op elkaar ingespeeld te raken.
  • Frustraties of issues blijven niet sudderen. Je spreekt ze uit en kunt er iets mee doen. Dat draagt bij aan een goede samenwerking en een sterker teamgevoel.
  • Het geeft de ander meer duidelijkheid als jij uitspreekt wat je vindt. Mensen vinden het fijn als jij helder bent en als ze niet zelf hoeven te gissen of jij het er wel of niet mee eens bent. 
  • Je komt zelfverzekerd over. Mensen zullen minder snel over je heen lopen als jij zegt wat je vindt. Dat draagt bij aan meer werkplezier.
  • Door proactief je mening te geven, laat je zien betrokken te zijn bij het werk en bij dit onderwerp. Dat kan je werkgever alleen maar waarderen.

Kortom: je mening geven is belangrijk. Voor jezelf, voor je collega en voor het hele team of bedrijf.

mening geven

Het gaat om de manier waarop

Geven dus, die mening. Dat sowieso. Maar hoe je mening overkomt, valt of staat bij hoe je je mening geeft. 

Stel: jij slaakt een diepe zucht en zegt met rollende ogen:

“Ik vind het een slecht plan, Pieter. Beter niet doen!”

Dan voelt dat inderdaad als een nare snauw naar je collega. Hij kan er precies niets mee. Het is niet duidelijk wat je er niet goed aan vindt, waarom je dat vindt en wat er beter kan. 

Maar zeg je in plaats daarvan met een vriendelijk gezicht het volgende:

“Het klinkt zeker als een plan met veel potentie. Maar ik mis nog… Is het een idee om…?”

Dan wordt het opbouwende feedback waarmee je je collega verder helpt. Dit is een opening om het te hebben over verbeterpunten. Daar kan je collega echt wat mee. 

Hoe kun je je mening geven in een meeting?

Oké, daar zit je dan. In de meeting. Je collega heeft net zijn plan gepresenteerd. Jij hebt er iets over te zeggen. Iets wat geen regen aan complimenten is. Hoe doe je dat, jouw mening geven? Houd op die momenten deze 5 tips voor je mening geven in het achterhoofd.

Tip 1: Vraag ruimte

Je mening durven geven begint met een eerste stap: de ruimte vragen voor wat jij wilt zeggen. Soms zit de agenda al stampvol voor een vergadering of lijkt het alsof je er door die ene luidruchtige collega nauwelijks tussen komt. 

Gelukkig is niets minder waar. Ook voor jouw mening is ruimte. Zelfs in die stampvolle meeting. Als jij kort en bondig kunt formuleren wat je wilt zeggen, is daar heus een moment voor te maken. 

Vraag de ruimte voor je mening. Steek je hand op als je er niet tussen lijkt te komen. Werk je in Teams of Google Meet? Daar kun je met een handige knop je hand opsteken. Werkt ook perfect!

mening geven

Meer ruimte in de agenda krijg je zo

Bij veel organisaties is een collectief tijdgebrek aan de orde van de dag. Vergaderingen lopen standaard uit, deadlines zijn krap en iedereen loopt gehaast door de wandelgangen. Geen wonder dat er nauwelijks tijd is om naar meningen te vragen tijdens meetings. 

Is dit iets waar jouw bedrijf mee kampt? Björn Deusings, directeur van Tijdwinst, weet raad. Hij schreef het boek ‘Elke Dag Om 15:00 Uur Klaar’ met praktische tips om niet meer druk, maar vooral productief te zijn. Je ontdekt hoe je meer gedaan krijgt in minder tijd. Zo ontstaat er wél ruimte voor die belangrijke meeting. Tip voor je collega’s?

Tip 2: Borduur voort op wat is gezegd

Na een reeks complimenten van andere collega’s is het lastig om als enige met kritiekpunten op de proppen te komen. Je bent misschien bang om de boeman (of -vrouw) te zijn. 

Dát kun je met een simpele gesprekstechniek voorkomen. Is er al iemand aan het woord geweest, die wel heel positief was? Borduur daar dan op voort. Bevestig eerst wat door de ander is gezegd. Dus bijvoorbeeld:

“Daar sluit ik me bij aan. Het is een goed doordacht plan en we kunnen inderdaad kijken naar de mogelijkheden om social media voor ons bedrijf in te zetten.” 

Voeg daar dan jouw mening aan toe. Dat doe je door je mening niet als een contrast met de andere mening te presenteren, maar als een toevoeging daaraan. Bijvoorbeeld:

“Daar wil ik nog wel iets aan toevoegen. Op Facebook zitten niet veel jongeren meer. Dus het lijkt me goed om vooral in te zetten op Instagram. Daar is onze doelgroep het meest aanwezig.” 

Vind je dat je collega de plank echt volledig misslaat met zijn plan en kun je er niet iets aan toevoegen? Dan is deze tip misschien minder haalbaar. Ga in dat geval vooral door naar tip 3 en wees vooral helder en eerlijk.

mening geven

Tip 3: Communiceer je mening to the point en duidelijk

Misschien vind je voor je mening uitkomen spannend. Des te belangrijker is het dan om het in één keer goed te doen. Ga je boodschap dus niet afzwakken, te positief framen of uitgebreid inleiden. Nee, kom snel met wat je wilt zeggen.

Eén tip: gooi de tip om feedback te sandwichen vooral overboord. Die methode is allang achterhaald. Ga dus niet irrelevante positieve feedback geven voordat je met je negatieve feedback komt, puur om positiever over te komen. Nee, bewaar positieve feedback liever voor andere momenten en koppel negatieve feedback los.

Dus draai niet om de hete brij heen met uitspraken als dit:

“Ik weet niet of ik de juiste persoon ben om hier iets van te zeggen. Misschien zien jullie het totaal anders. Maar ik persoonlijk ben er niet helemaal van overtuigd dat actiever posten op social media een belangrijke volgende stap is. Jongeren zijn nauwelijks nog actief op Facebook. Maar goed, misschien denken jullie daar anders over.” 

Maar wel:

“Ik vraag me af of actiever zijn op Facebook de juiste volgende stap is om te zetten. Jongeren zijn daar nauwelijks nog actief. Daarom zie ik meer in andere mogelijkheden.”

Tip 4: Spreek vanuit ik-perspectief

Jouw persoonlijke mening is niet per definitie dé waarheid; het is de manier waarop jij tegen een situatie of voorstel aankijkt. Breng het daarom als je persoonlijke visie. Daarmee voorkom je dat de ander zich in het harnas gejaagd voelt of dat je vervolgens in een welles-nietes-discussie terechtkomt. 

Praat vanuit ‘ik’. Geef aan dat dit jouw mening, observatie of visie is. Leg ook uit waarom je het vindt. Gebruik voor het geven van je mening dus woorden als:

  • naar mijn mening
  • ik vind dat…
  • ik ben van mening dat…
  • mijn ervaring is dat…
  • mijn visie
  • ik heb het idee dat…
  • mijn voorstel is om…

Tip 5: Informeer naar de ander

Je persoonlijke mening geven is niet alleen een kwestie van jouw visie droppen en weer doorgaan. Je wilt erover in gesprek gaan met de anderen. Je bent waarschijnlijk ook benieuwd hoe je collega’s ertegenaan kijken. Bovendien weet je nooit zeker of je boodschap wel goed is overgekomen.

Vraag daarom altijd hoe de anderen erin staan als je je mening hebt gegeven. Dat kun je doen door vragen te stellen als:

  • Begrijpen jullie wat ik bedoel?
  • Hoe zien jullie dat? 
  • Kunnen jullie je daarin vinden? 
  • Is dat iets wat jullie ook belangrijk vinden? 
  • Hoe staan jullie hierin? 
  • Wat vind je ervan dat ik dat zeg? 

Daarmee toon je begrip voor de ander. Je laat ook zien dat je geeft om hoe anderen ertegenaan kijken en niet zomaar je eigen mening wilt doordrukken. 

Merk je dat de gemoederen hoog oplopen? Vraag dan of jullie er later op kunnen terugkomen. Soms helpt het om het te laten bezinken en er later een constructief gesprek over te voeren.

Dus: je mening geven doe je zo

Je mening geven is belangrijk. Voor jezelf, voor de ander en voor de hele werkcontext. Doe je het ook nog op de juiste manier, dan kan er weinig misgaan. Deze tips voor je mening geven helpen om het goed aan te pakken:

  1. Vraag ruimte.
  2. Borduur voort op wat is gezegd.
  3. Communiceer to the point en wees duidelijk.
  4. Geef je mening vanuit ik-perspectief.
  5. Vraag hoe de ander ertegenaan kijkt.

mening geven

Beter samenwerken door heldere communicatie?

Goed samenwerken valt of staat bij heldere communicatie. Ook als je het niet met elkaar eens bent of iets negatiefs in te brengen hebt. 

Wil je daar naast dit artikel nog veel meer over lezen? Dat kan! Volg Tijdwinst op Instagram of volg Björn voor zijn visie op dit onderwerp. Dan wordt je dagelijks tussen je favoriete familiefoto’s en jaloersmakende vakantiekiekjes van reisvloggers op Instagram getrakteerd op handige tips voor betere gesprekken, slimmer werken en timemanagement.

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over mening geven

  • Hoe noem je iemand die geen mening heeft?

    Je zou kunnen zeggen: mensen die geen eigen mening hebben, zijn meelopers. Maar besef wel dat het niet nodig is om overal een mening over te hebben. Het kan zijn dat iemand werkelijk neutraal over een onderwerp denkt. Twijfel je of het bij die ene collega ligt aan een gebrek aan assertiviteit? Dan kun je het een keer persoonlijk vragen. Misschien helpt een assertiviteitstraining hem of haar om steviger in de schoenen te staan. Of laat je collega de bovenstaande tips voor het geven van je mening lezen.

  • Wat heb je nodig om een goede mening te geven?

    Het is belangrijk dat je ten eerste de ruimte durft te nemen om je mening te geven. Zorg verder voor een zelfverzekerde lichaamshouding (schouders naar achteren en rechtop zitten of staan), spreek luid en zorg ervoor dat je helder hebt wat je wilt zeggen. Verder is het goed om te spreken vanuit ‘ik’-perspectief. Benoem wat jij vindt, merkt of gelooft en presenteer het als jouw mening en niet als de waarheid.

  • Hoe schrijf je een eigen mening?

    In sommige situaties is het misschien handiger om je eigen mening op papier te zetten. Gedetailleerde feedback op teksten laat zich bijvoorbeeld beter schriftelijk dan mondeling brengen. Ook als je je eigen mening al schrijvend brengt, geldt dit: wees duidelijk en kort en bondig. Geef aan wat je vindt, deel daar heel kort argumenten voor en vertel ook hoe je het liever zou zien. Bied ook altijd de mogelijkheid aan om met elkaar af te spreken of te bellen om het erover te hebben. Zo kun je onduidelijkheden ophelderen.

Leer effectief communiceren en je mening geven

Helder communiceren, voor je mening uitkomen en waar nodig feedback geven – het is allemaal heel belangrijk op het werk. Een goede samenwerking valt of staat bij communicatie. Ook de resultaten verbeteren als jij en je collega’s duidelijk met elkaar communiceren.

Wil je daar meer over leren? Volg dan onze 1-daagse cursus gesprekstechnieken (kan ook online). Daar leer je aan de hand van praktische tips om een constructieve gesprekspartner te zijn en om stevig, helder en met oog voor de ander te communiceren. Zien we je daar?

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is gespecialiseerd in slimmer (samen)werken. Dat vraagt ook om heldere communicatie, duidelijke gesprekken en elkaar op een nette manier feedback geven. Daar is onze cursus gesprekstechnieken dan ook op gericht. 

Daarnaast verzorgen we nog meer (online) trainingen voor werknemers en ondernemers in heel Nederland. Bijvoorbeeld op het gebied van timemanagement, feedback geven, assertiviteit en snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.