Wie wil er nou geen complimenten krijgen? Een goedgeplaatst compliment kan de kroon zijn op iemands harde werk. Geef ze daarom vaak, maar alleen als je het meent. Maak je terugkoppeling daarbij zo specifiek mogelijk én vermijd koste wat het kost één woordje: ‘…goed gedaan, maar...’ . Dit is waarom:
Iedereen wordt vrolijk van complimentjes; van die ‘goed zo’, dat schouderklopje of een opgestoken duim. Maar positieve aanmoediging is niet alleen leuk om te krijgen, het doet ook iets met je: het maakt je productiever, creatiever, maakt dat je sneller tot oplossen komt én dat allemaal terwijl je meer plezier in je werk hebt.
Zeker complimentjes blijven uitdelen dus! Maar dan moet je het wel goed doen, want van een halfbakken ‘nou, top’ daar wordt namelijk niemand blij van.
Waar moet je op letten, wil je top complimentjes geven?
1. Voorkom algemeenheden, geef details
Hoewel ieder compliment hartelijk ontvangen wordt, blijft een vage lofuiting toch een beetje suf. Met die ‘goed gedaan hoor’ hoort je collega dat jij vindt dat hij goed werk heeft verzet, maar wat precies goed ging blijft een raadsel.
Jammer, want hierdoor weet hij niet wat hij voortaan moet blijven doen en mist hij dus een leermoment. Wil je echt goed complimentjes geven, maak het dan zo specifiek mogelijk: vertel wat er precies goed is gegaan, waarom jij dit vindt en maak het gelijk persoonlijk.
Daarmee maak je een persoon niet alleen heel blij, jouw compliment krijgt ook veel meer waarde en betekenis.
‘Lars, echt complimenten voor hoe je dat probleem hebt afgehandeld. Correct, binnen de tijd en zonder je te laten stangen door de klant!
2. Maak het nog specifieker
Bovenstaand compliment is natuurlijk al fijn om te krijgen, maar wanneer je echt de béste complimentjes wil geven, maak je het nog specifieker. Daarmee ken je nog meer waarde aan je positieve terugkoppeling toe én maak je het memorabel.
Kies één specifiek ding uit de prestatie uit en benadruk dat:
‘Lars, echt complimenten voor hoe je dat probleem hebt afgehandeld. Correct, binnen de tijd en zonder je te laten stangen door de klant! Ik vond vooral de wijze waarop je het proces hebt versneld erg interessant. Dat heb ik nog niet eerder gezien!
3. Houd het ook positief
Stop op dit punt. Zodra je het compliment hebt gegeven, is het goed. Je hebt de ander een mooie lofuiting gegeven en wellicht zijn of haar dag gemaakt. Wat je nu niet wil doen, is het compliment afzwakken, bijvoorbeeld door het te vervolgen met een ‘…maar’.
In onderstaande video legt gesprek-expert Patrick je uit waarom dat een ware compliment-killer is:
Door ‘maar’ achter een compliment te zetten, veeg je eigenlijk alles van wat jij zojuist hebt gezegd van tafel.
Kortom: laat “maar” weg wanneer je een complimentje geeft…
… en maak het vooral lekker specifiek. Daarmee weet de ander precies wat er goed is gegaan én blijft je compliment ook beter hangen. Het toont aan dat je werkelijk hebt nagedacht over je positieve feedback en dat maakt het compliment alleen maar mooier.
Dus: een complimentje geven? Voorkom algemeenheden, maak het specifiek en vermijdt het woordje ‘maar’.
Goed gedaan!
Meer gesprekstechnieken?
Tijdens onze 1-daagse training Gesprekstechnieken vertellen we je graag meer over handige gesprekstechnieken. Niet alleen over het brengen van positieve boodschappen, maar ook negatieve feedback.
Leer je liever lezen, lees dan het boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’. Daarin geven we je niet alleen tips over hoe beter communiceren op de werkvloer je productiviteit verhoogt, je leert ook hoe je door middel van slimmer plannen en organiseren een minder stressvol werkleven leidt.
Check ook eens deze artikelen:
- Positieve feedback en complimenten ontvangen, doe je zo.
- Een compliment geven: 3 elementen voor een ‘wow’-factor.
- Hoe je iemands werk corrigeert? Met dit feedback geven voorbeeld
- Helder communiceren — bereik meer met minder woorden (in 7 zinnen).
- De regie nemen in een gesprek op een nette manier! (5 stappen)
Dagelijks zulke tips en handige inzichten?
Volg ons dan op Instagram. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft.
Wie zijn wij? | Training Gesprekstechnieken
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog