Weinig zelfvertrouwen wanneer je gesprekken voert? Je kunt natuurlijk je zelfvertrouwen vergroten door een training gesprekstechnieken te volgen, maar wist je dat hoe jij je kleedt ook verschil maakt? Probeer daarom onderstaande kledingcombinaties eens uit, voor zelfvertrouwen in ieder gesprek en in iedere situatie. 10 stijladviezen.
Als je een training volgt over gesprekstechnieken gaat het altijd over het verbeteren van gespreksvaardigheden en het zelfvertrouwen dat je daarbij voelt. Dat kan zijn voor sales doeleinden, persoonlijke ontwikkeling of het aanscherpen van leidinggevende skills. Gespreksvaardigheden zijn essentieel om van anderen dingen gedaan te krijgen. Erg nuttig, maar vergeet 1 ding niet: een eerste indruk wordt al (onbewust) gevormd zodra je een ruimte binnenstapt.
Het effect dat je op anderen hebt bestaat voor 55% uit lichaamstaal en het uiterlijk, voor 38% uit de stem en slechts voor 7% uit wat we zeggen. Binnen 30 seconden vormt je gesprekspartner(s) onbewust een beeld jou. Een beeld dat dus (helaas) voor 93% gebaseerd is op het uiterlijk.
Vandaar dat het belangrijk is dat je daar rekening mee houdt; zeker wanneer je nagaat dat je een zelfverzekerde indruk wil achterlaten.
Gesprek versus eerste indruk
Een eerste indruk wordt gevormd op basis van je uiterlijke verzorging: kleding, kapsel, schoenen, huidverzorging en houding. Allemaal non-verbale factoren. Je kunt je voorstellen dat wanneer die eerste indruk niet congruent is met wat je zegt of wilt bereiken je veel harder zult moeten werken om jouw klus toch voor elkaar te krijgen. Kleding afstemmen op je gesprekspartner en gespreksdoel is dus essentieel.
Wanneer jouw uitstraling niet matcht met de verwachting van de ander sta je direct met 1-0 achter.
Soms zeggen mensen weleens ‘ik had direct een klik’, dit heeft alles te maken met dat de verwachting van beide gesprekspartners overeenkwam met de presentatie/profilering van de gesprekspartners.
Wat doet zelfvertrouwen met je? Enclothed Cognition
De term “enclothed cognition” en het bijbehorende wetenschappelijke onderzoek tonen aan dat kleding (uitstraling) direct onbewust invloed heeft op hoe de ander je waarneemt en hoe jij jezelf voelt in je kleding.
Tijdens het wetenschappelijke onderzoek droeg groep A hun normale kleding en groep B droeg hun normale kleding en daarboven een witte doktersjas of labjas. Beide groepen werd gevraagd onderzoek te doen naar ‘mentale behendigheid’. Opvallend is dat de groep met labjas de helft minder fouten maakte dan de groep zonder labjas.
Vervolgens is het onderzoek nogmaals uitgevoerd en kregen beide groepen een labjas aan. Echter, groep A werd verteld dat zij een schildersjas kregen terwijl groep B werd verteld een doktersjas te krijgen. Ze werden gevraagd een IQ test te maken waarbij opvallend genoeg de groep die dacht dat ze een doktersjas droegen veel beter scoorde.
Dit fenomeen noemen we enclothed cognition en houdt verband met de symbolische betekenis van de kleding en het psychologische effect van het dragen van die specifieke kleding. Wanneer we deze ervaring vertalen naar de praktijk betekent het dat kleding niet alleen van invloed is op hoe anderen mensen naar jou kijken, maar tevens je eigen gemoedstoestand beïnvloedt.
Enclothed cognition heeft invloed op hoe je naar jezelf kijkt en beïnvloedt je mindset. Een interessant gegeven als het gaat om gesprekstechnieken en weinig zelfvertrouwen.
Bij gesprekstechnieken neem je diverse rollen aan afhankelijk van het doel en resultaat en door met je kleding(stijl) te spelen beïnvloedt je dus niet alleen de ander, maar ook je eigen gedachten en gevoelens.
Wanneer je je zeker voelt, straal je dat ook uit en kun je je volledig concentreren op het gesprek.
Wat je zegt én wat je draagt — 10 kledingtips om zelfvertrouwen te vergroten
De tien gesprekstechnieken die aangeleerd worden, staan centraal voor een kledingadvies dat aansluit bij het doel van de gesprekstechniek. Bij het uitzoeken van een kledingcombinatie is het belangrijk rekening te houden met de kleur, het materiaal, de vorm en het contrast.
Enkele ideeën voor te werken aan je zelfvertrouwen door middel van je kleding:
1. Enthousiasmeren door toegankelijk over te komen
Je vertelt een verhaal om de gevoelige snaar bij de ander te raken. Doel is natuurlijk om mensen op een vrolijke en ludieke manier te informeren of soms te overtuigen. Het verhaal maakt de setting iets minder formeel ondanks dat het wel zakelijk is. Een iets minder formele kledingstijl past dan ook uitstekend bij deze gesprekstechniek. Je wilt immers toegankelijk overkomen. Een donkere broek met een overhemd met trui past hier uitstekend bij.
2. Overtuigen zonder dominant te zijn
Vraagt om een zekere structuur in je uitleg. Je wilt immers dat jouw team of publiek de gemaakte keuzes als logisch en acceptabel aanvaardt. De structuur (materiaal) van je kleding is hierbij net zo belangrijk, kies voor gladde materialen zoals een colbert jasje met een gladde 5 pocket broek. Zorg ervoor dat het contrast (zwart versus wit) niet te hoog is anders word je als dominant ervaren. Dus liever een blauw overhemd met een donker colbert in plaats vaneen wit overhemd met een donker colbert.
3. Coachen dankzij een zachte uitstraling
Bij deze techniek is vooral de ander aan het woord en stel jij verdiepende vragen om de ander tot inzichten te laten komen en oplossingen te laten vinden. Een kledingstijl die laag in contrast is en zacht van kleur, geeft de ander letterlijk de ruimte zich te profileren. Een lichte jeans met een T-shirt of poloshirt zou een goede combinatie kunnen zijn.
4. Meekrijgen door vertrouwen uit te stralen
Om je team met alle neuzen dezelfde kant op te krijgen is leiderschap nodig waarbij je ook je kwetsbaarheid durft te laten zien. Het gaat hier om het spel van niet alles weten, maar wel visie en leiderschap tonen. Om een team of mensen mee te krijgen is vertrouwen belangrijk. Vertrouwen uitstralen doe je in een goed zittend pak gecombineerd met een T-shirt.
Overhalen door voor balans te kiezen wanneer je mensen wilt overhalen moet je zeker zijn van je zaak en dit ook goed kunnen onderbouwen. Bovendien heb je dikwijls te maken met weerstand die weggenomen moet worden. Empathisch vermogen en leiderschap moeten terug komen in je kledingstijl. Kies voor een fijn gebreid coltruitje gecombineerd met een colbert en zorg voor een medium hoog contrast.
5. Grenzen aangeven door te kiezen voor duidelijkheid
Bij deze techniek gaat het over objectieve feedback geven aan de ander en het uitspreken van verwachtingen. Hoe duidelijker je daarin bent en ook durft te laten zien wat het met jou doet, hoe beter de boodschap bij de ander binnenkomt en bereid is zijn gedrag aan te passen. Kies voor een wit of lichtblauw overhemd en combineer dit met een zakelijke broek.
6. Kracht bijzetten door kracht uit te stralen
Een techniek die wordt gebruikt om mensen te laten instemmen met iets wat jij wilt door ze om toestemming te vragen. Door aan de ander te vragen, geef je diegene het gevoel controle te hebben over de beslissing. Een krachtige look zoals een pak met overhemd past hierbij.
7. Een punt maken dankzij een daadkrachtige uitstraling
Kom direct tot de kern en geef de ander de ruimte te reageren. Deze techniek vraagt om daadkracht. Een passende uitstraling is wenselijk, kies voor stevige materialen en donkere kleuren. Een donkerblauw pak met een licht overhemd en eventueel een stropdas, zetten kracht bij.
8. Innovatief zijn door buiten je comfortzone te treden
Bij deze gesprekstechniek draait het om te luisteren naar nieuwe ideeën en teamleden aan te sporen ideeën in te brengen. Een toegankelijke outfit is hierbij gewenst en de kleur groen en/of geel zou in de outfit kunnen worden toegevoegd. Dit kan al door een groene stropdas te dragen, een overhemd met een klein dessin met groen of geel.
9. Luisteren door niet naar de voorgrond te treden
Een techniek die bij eerdere gesprekstechnieken ook van cruciaal belang is. Als leidinggevende heb je hier meer een rol op de achtergrond en is het goed je kledingstijl hierop aan te passen. Een combinatie van een nette donker spijkerbroek met een licht grijs vest en wit T-shirt zou hier prima passen.
Meer weten over het vergroten van je zelfvertrouwen door middel van kleding?
Wil je meer weten over hoe jij kunt laten zien wie je bent en hoe je een eerste indruk maakt die past bij het gesprek dat je wil voeren, je doelen en ambities? Kies een stylist die je uit kan leggen hoe je kunt spelen met kleur, materiaal, vorm en contrast zodat jouw gesprekken 100% effectief zijn.
Wil je nog verder lezen over het effect dat je lichaamstaal, houding en uiterlijk hebben op je gesprekken, check dan eens deze artikelen:
- Doe (en laat) 3 dingen in je non verbale communicatie
- Zelfvertrouwen verbeteren – 6 verrassende tips
- Zo heb jij een zelfverzekerde houding! (het is eenvoudiger dan je denkt)
- Je zelfrespect en eigenwaarde vergroten? Dat kun jij zelf (met deze 5 tips)!
- Aantrekkingskracht – zo weet je of je het hebt (of niet!)
Tekst: Carla van den Puttelaar van kledingenstijladvies.info
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Training Gesprekstechnieken
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog