Een succesvol zakelijk gesprek draait niet alleen om zeggen wat jij wilt zeggen. Veel belangrijker dan wat je zegt, is hoe je het zegt. Daar ken je vast wel een paar voorbeelden van. Iemand die tijdens de presentatie van zijn idee onzeker aan zijn handen friemelt, komt niet over als zeker van zijn zaak. Dat wil je niet! Gelukkig is een zelfverzekerde houding aannemen eenvoudiger dan je denkt.
Stel: je hebt elke week een meeting met je collega’s om de voortgang van jullie project te bespreken. Je hebt gemerkt dat jullie ongestructureerde meetings vaak nergens op uitlopen en hebt goed nagedacht over een plan om dat anders aan te pakken. Een tikkeltje spannend vind je het wel. Hoe breng je je idee op een constructieve en duidelijke manier over? Je wilt het krachtig laten klinken, zodat je collega’s er ook echt voor openstaan het voortaan anders aan te pakken.
Het draait niet alleen om je woorden
In eerste instantie ga je je misschien uitgebreid bedenken hoe je het zou willen brengen. Met welke woorden begin je tactisch? En wat is een goed argument? Tuurlijk, dat doet er ook toe. Maar eigenlijk is het veel belangrijker om de juiste houding aan te nemen.
Je houding zegt meer over hoe je boodschap overkomt dan je denkt. Vaak zo’n 93%, toont onderzoek aan.
Het slechte nieuws: een verkeerde lichaamshouding kan dus afbreuk doen aan de kracht van je boodschap. Het goede nieuws: een goede lichaamshouding aannemen kun je leren.
Zelfs politici krijgen les over hoe ze de juiste zelfverzekerde houding aannemen. Dat is soms al zo eenvoudig als je handen op de juiste plek houden en je stem wat krachtiger maken. Ook jij kunt het leren. Deze 6 praktische tips kun je direct toepassen.
1. Neem een zelfverzekerde lichaamshouding aan
Bij elke cursus gesprekstechnieken zal je het te horen krijgen: je lichaamshouding verbeteren is een belangrijke eerste stap naar zelfverzekerd overkomen. Dat betekent vooral rechtop zitten of staan. Je schouders naar achteren, je rug recht, je kin iets omhoog (niet té veel) en je borst vooruit dus. Plaats verder je voeten op één lijn met je schouders. Daardoor kom je ontspannen en zelfverzekerd over.
Dat alles heeft nog een extra voordeel. Onderzoek heeft aangetoond dat je houding veel impact heeft op hoe je je voelt en wat je denkt – ook over jezelf. Als jij er zelfverzekerd bij zit of staat, zal dat ook jouw zelfvertrouwen een flinke boost geven. Ja, ook als je van nature niet zo zelfverzekerd bent. Met de juiste houding komt je idee er krachtiger uit dan wanneer je in elkaar gekrompen tegenover iemand zit. En je gelooft er zelf ook meer in.
2. Zorg voor een borstkasstem
Uit sociologisch onderzoek van een aantal universiteiten blijkt dat we een lage stem die vanuit de borstkas komt vaak serieuzer nemen dan een hogere stem.
Nu denk je misschien “Dat is gewoon mijn stem. Daar kan ik niets aan doen.” Maar dat is niet helemaal waar. Met een simpele truc kun je ook van jouw stem een (lagere) borstkasstem maken:
- Adem 4 tellen lang diep in, zodat je buik zich vult met lucht. Zorg ervoor dat je borstkas niet meebeweegt.
- Adem vervolgens 8 tellen lang uit en laat je buik zich opnieuw intrekken.
- Als het goed is, kun je je stem nu meer vanuit je borstkas laten klinken. Blijf daarbij steeds goed doorademen.
3. ‘Steeple’ je handen
Er bestaan een aantal powerposes waarmee politici en militairen kracht uitstralen. Een voorbeeld daarvan is je handen achter je rug houden en daarbij een pols vastpakken. Bij die houding houd je (onbewust) het meest kwetsbare gedeelte van je lichaam (je torso) onbeschermd. Dat komt krachtig over. Let op: deze houding kun je beter niet overmatig gebruiken. Hij kan namelijk ook autoritair overkomen.
Een andere “handige” handtruc is ‘steepling’. Ook Angela Merkel past die truc toe. Het houdt in dat je je handen in een driehoek voor je torso houdt. Je laat de vingertoppen van je duimen elkaar raken, net als de vingertoppen van je wijsvingers. Zo ontstaat er een driehoek, die je voor je torso houdt.
De hele tijd je handen op dezelfde manier houden kan trouwens wat onnatuurlijk overkomen. Gebruik je handen ook gerust om je verhaal kracht bij te zetten met handgebaren. Met name langzame handgebaren zijn hier geschikt voor. Let op: overdrijf het niet – te veel handgebaren leidt juist af.
4. Zet je voeten schouderbreed
Niet alleen je handen, maar ook je voeten verraden meer dan je denkt. Veel mensen staan bijvoorbeeld ongemerkt met hun voeten iets naar binnen gericht. Door je voeten een paar graden te draaien met de tenen meer naar buiten toe, krijg je meteen al een krachtigere en meer zelfverzekerde houding.
Verder is belangrijk om je voeten op schouderbreedte te zetten, dus iets uit elkaar. Ook dat komt krachtiger over. Probeer het eens uit.
Let er ook op dat je je voeten altijd naar de ander toe richt. Daarmee toon je interesse en laat je zien met je aandacht bij het gesprek te zijn.
5. Maak oogcontact
De ander(en) in de ogen kijken als je met ze praat, heeft een aantal voordelen. Ten eerste wekt dat vertrouwen op bij je gesprekspartner en getuigt het van respect. Ten tweede komt het zelfverzekerd over. Probeer dus niet te veel je blik op allerlei dingen om je heen te richten (en al helemaal niet op je telefoon!) tijdens een gesprek. Kijk de ander in de ogen, zeker wanneer diegene aan het praten is.
Sta je voor een groep? Kijk dan om de paar seconden naar iemand anders.
Naast oogcontact maken, geeft het ook vertrouwen als je inlevingsvermogen toont in de ander. Een handige gesprekstechniek waarbij je niet alleen zelf aan het woord bent, maar juist de ander de ruimte geeft voor zijn of haar visie en gedachten.
6. Vermijd twijfeltaal
Oké, ook wat je zegt doet er wel degelijk toe. Een taaltip die bijdraagt aan een zelfverzekerde houding is deze: twijfeltaal voorkomen. De meeste mensen gebruiken regelmatig woorden als ‘ik denk dat…’, ‘een beetje’, ‘zou kunnen’ of ‘eigenlijk’. Het zijn allemaal overbodige woorden waarmee je je boodschap onbewust eigenlijk een beetje zou kunnen afzwakken. Twijfeltaal noemen we het ook wel. En die wil je vermijden!
Probeer daarom niet te veel van zulke woorden te gebruiken. Niet alleen in dit gesprek met je collega’s trouwens, maar elke dag in privé- én werkgesprekken. Let er maar eens op. Zo kom je sterker, overtuigender en zelfverzekerder over.
Gebruik je die woorden onbewust vaker dan je zou willen? Maak er dan een sport van om ze op tijd te signaleren. Denk steeds als je het woord hoort vallen “Oh ja, dit woord wilde ik niet meer gebruiken”. Bewustzijn is de eerste stap naar verandering.
Betere gesprekken voeren? Volg een cursus gesprekstechnieken!
Wil je zowel verbaal als non-verbaal krachtig en helder overkomen? Jezelf goed uitdrukken en de juiste lichaamshouding aannemen om zelfverzekerd over te komen?
Na het volgen van onze cursus gesprekstechnieken ben jij een heel stuk wijzer over onder andere helder communiceren, omgaan met weerstand en zelfvertrouwen uitstralen. Oh ja, en over nog veel meer wat jij nodig hebt om een constructieve en duidelijke gesprekspartner te zijn. Daar zul je nog heel vaak profijt van hebben.
De cursus gesprekstechnieken geven we het hele jaar door. Meld je aan voor onze open cursus gesprekstechnieken of voor de online cursus. In één dag word jij volledig klaargestoomd om nog beter beslagen ten ijs te komen in gesprekken. Ja, inclusief de goede lichaamshouding.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog