Introverte mensen halen vooral energie uit op zichzelf zijn, hebben het meestal niet zo op met koetjes en kalfjes, en zijn vaak bedachtzaam. Extraverte mensen daarentegen hóuden van small talk en zijn graag lekker direct. Hoe houd je rekening met het verschil tussen introvert en extravert in je gesprekken met collega’s? Dit zeggen experts.

Wat komt aan bod?

  1. Wat is het verschil tussen introvert en extravert precies?
  2. Hoe communiceer je met een extravert persoon?
  3. Hoe communiceer je met een introvert persoon?
  4. Veelgestelde vragen over verschil introvert en extravert

Wikipedia zegt het als volgt:

Introversie is gerichtheid op de binnenwereld, energie krijgen van op jezelf zijn, rustig en bedachtzaam zijn, extraversie is gerichtheid op de buitenwereld, energie krijgen van gezelschap, spraakzaam en open zijn.”

Het verschil tussen introvert en extravert is dus groot. Tenminste, als je uitgaat van de extremen. Een introvert zal het je waarschijnlijk niet in dank afnemen als je hem een uur van zijn werk houdt voor een korte vraag. Een extravert daarentegen vindt het niet fijn als je kort door de bocht bent, en hoopt juist op small talk

Het verschil van introvert vs extravert kan iets zijn waar communicatie op stukloopt. Een extravert is bijvoorbeeld vaak geneigd de ander mee te nemen in zijn verhaal en hardop te brainstormen. Een introvert daarentegen denkt zorgvuldig na wat hij wil zeggen. 

Lastig, lastig. Maar gelukkig kun je op het verschil tussen introvert en extravert inspelen als je weet hoe zij het liefst aangesproken worden.

Wat is het verschil tussen introvert en extravert precies?

Laten we beginnen bij het begin: de vraag “Wat is introvert en extravert?”. Het verschil introvert vs. extravert was bijna een eeuw geleden een belangrijke ontdekking van psycholoog Carl Jung. Het verschil tussen introvert en extravert houdt in de kern het volgende in: introverte mensen hebben de neiging om op zichzelf te zijn; extraverte mensen willen van nature juist de interactie opzoeken.

Nu is het niet zo zwart-wit als die definitie doet vermoeden. Zo zijn veel mensen ambivert: ze zitten tussen introvert en extravert in. In de ene situatie zullen ze meer extraverte trekken vertonen; in de andere situatie meer introverte trekken. In plaats van te spreken van een introvert of extravert persoon, kun je het dan ook beter hebben over iemand die in mindere of meerdere mate introvert of extravert is. 

man vrouw tegenover elkaar, vrouw met kopje in hand lachend

Wat is extravert?

Wat is een extraverte persoonlijkheid? De meeste mensen hebben meer extraverte dan introverte trekken. Extraverte mensen krijgen energie van samen zijn met anderen en hebben de behoefte om met anderen in contact te zijn. Ze worden vaak gezien als sociaal, enthousiast en energiek, en kunnen soms wat recht voor zijn raap zijn. 

Extraverte kenmerken zijn:

  • gemakkelijk contact maken met anderen;
  • bedreven in small talk;
  • spontane en energieke uitstraling;
  • kunnen goed voor een groep staan;
  • vlot en direct en hebben snel een oordeel;
  • graag aan het woord;
  • snel beslissingen nemen;
  • communiceert graag mondeling.

Maar de ene extravert is de andere niet. Zo blijkt uit een studie van Tara White, die keek naar breinscans van extraverte mannen en vrouwen, dat er twee typen extraverte mensen zijn. Je hebt agentics (keiharde doorzetters) en affiliatives (gezelligheidsdieren). 

Wat is introvert? Introvert betekenis

En dan de volgende vraag: ‘Wat is introvert gedrag?’. Wat het betekent om introvert te zijn? Introverte mensen zijn graag op zichzelf. Ze hebben vaak minder behoefte aan prikkels van buitenaf en laden vooral op van alleen zijn. Ze kiezen hun woorden zorgvuldig, denken goed over dingen na en komen soms wat ingetogen over. 

Hoe herken je een introvert persoon? Een paar kenmerken die je wellicht herkent als je introvert bent (of met een introvert werkt):

  • graag alleen zijn;
  • heel geconcentreerd werken;
  • beter in 1-op-1-gesprekken dan in groepsgesprekken;
  • niet dol op small talk;
  • bedachtzaam;
  • oog voor detail; 
  • voorkeur voor plannen in plaats van spontane ideeën;
  • communiceert graag schriftelijk.

vrouw die actief een luister houding aanneemt

Hoe communiceer je met een extravert persoon?

Een extravert persoon haalt energie uit contact met andere mensen. Van een dag in hun uppie achter een laptop zitten, worden ze niet gelukkig. Deze mensen komen vaak goed tot hun recht tijdens brainstorms en vergaderingen, en in gesprekken waarin ze hun behoefte aan interactie kunnen stillen. 

Daarom werken deze 4 tips voor communiceren met een extravert persoon goed. 

1. Vergeet de small talk niet

De koetjes en kalfjes zijn voor een extravert persoon een must waar je beter niet zomaar overheen kunt stappen. Extraverte mensen hechten veel waarde aan small talk en vinden het belangrijk om een relatie op te bouwen in plaats van snel, snel tot de kern te komen. Betekent natuurlijk niet dat je je extraverte collega vrolijk een uur lang zijn minutieuze verslag over het weekend moet laten afmaken. Maar probeer niet meteen met de deur in huis te vallen met je verzoek. Hoe je dat doet? Hier lees je meer over small talk.

2. Wijd niet uit over onnodige details

Extraverte mensen houden zich over het algemeen meer bezig met de grote lijnen dan met kleine details die weinig cruciaal zijn. In een briefing hoef je bijvoorbeeld niet alles al voor te kauwen; een typische extravert wil hardop brainstormen. Probeer dan ook uit te zoomen en bij het globale beeld te blijven. Laat de kleinste details achterwege. 

Tip: effectief communiceren leer je via Instagram

Effectief communiceren met je extraverte (of introverte) collega lastig? Welnee! Volg het Instagram-account van Björn Deusings of het account van Tijdwinst.com voor handige tips over slimme gesprekstechnieken, tijd besparen en goede feedback geven. Ga je geen spijt van krijgen.

3. Laat ze praten

Extraverte mensen ordenen hun gedachten door te praten. Dat is een belangrijk verschil tussen introvert en extravert, aangezien een introvert liever in stilte zijn gedachten op een rij zet. Laat extraverte mensen dan ook praten. Van tevoren briefings doorsturen is niet per se nodig; in het gesprek zelf komen ze daar wel toe. Luister terwijl zij aan het woord zijn en geef hen de kans om alles wat er door hen heen gaat uit te spreken. 

4. Gebruik lichaamstaal

Extraverte mensen hebben oog voor non-verbale communicatie, zoals gezichtsuitdrukkingen, intonatie of een handsignaal. Gebruik die strategisch in je communicatie. En let ook op dat je non-verbale communicatie niet onbewust je verbale boodschap tegenspreekt. Ook een ogenschijnlijk klein signaal van desinteresse komt bij extraverte mensen duidelijk over.

5. Spreek je hardop uit

Voor extraverte mensen is het vaak heel frustrerend als een reactie uit blijft en ze daarbij geen idee hebben wat er in het hoofd van de ander omgaat. Introverte mensen hebben de neiging om eerst hun woorden zorgvuldig af te wegen en pas daarna wat te zeggen. 

Bij extraverte mensen kan dit ergernis oproepen. Wat gaat er in het hoofd van de ander om? Snapt diegene het wel? Misschien nemen ze direct het woord over. 

Laat daarom niet te lange stiltes vallen. Als je een tijdje over iets moet nadenken neem dan de extravert mee in je gedachtegang. Geef aan wat er door je hoofd heen gaat

twee mannen lachend in gesprek in een volle ruimte

Hoe communiceer je met een introvert persoon? 

Bij een introvert persoon zal je met andere dingen rekening moeten houden in de communicatie. Zo werkt het voor introverte mensen minder goed om direct na het geven van uitleg de aandacht tot hen te richten: “Goh, wat vind jij ervan?”. Geef een introvert liever wat meer ruimte om na te denken over zijn standpunt. 

Dát en de volgende 4 tips helpen je om effectief te communiceren met een introvert. 

1. Wees concreet en to the point

Uit taalkundig onderzoek blijkt dat introverte mensen vaak meer beschrijvend en concreet zijn in hun taalgebruik. Ze houden het eerder bij concrete feiten, ook omdat ze informatie vaak meer precies en gefocust verwerken in hun hersenen (terwijl extraverte mensen informatie meer globaal verwerken). 

Wees daarom concreet. Spring niet van de hak op de tak, betrek er niet van alles bij en houd het kort en bondig. Daar doe je je introverte collega het meeste plezier mee. 

Waar je introverten nog meer blij mee maakt? Respecteer hun agenda. Introverte mensen hechten waarde aan zelfstandig kunnen werken. Houd bijvoorbeeld 1-op-1-gesprekken in plaats van je collega voor elke vraag te storen. In ‘Elke Dag Om 15:00 Uur Klaar’ vind je deze én meer handige timemanagement-tips waarmee je jouw agenda en die van de ander beter bewaakt.

2. Spreek niet te snel en laat pauzes vallen 

Introverte mensen denken vaak langer na voordat ze iets zeggen, spreken langzamer en laten meer pauzes vallen. Introverte mensen, die relatief veel in hun hoofd zitten, krijgen dan ook graag de tijd om hun gedachten op een rij te zetten. Neem dus niet meteen het woord zodra er een stilte valt, maar geef de ander kort de ruimte om zich uit te spreken. 

Praat ook zelf niet te snel als je van nature de neiging hebt te gaan ratelen. Zo geef je de introvert de ruimte om je woorden precies te interpreteren. 

Merk je dat je introverte collega meer in zijn hoofd zit dan bij het gesprek? Ga diegene dan niet indringend aankijken, maar geef hem de ruimte. Je introverte collega heeft reactietijd nodig, maar vertrouw erop: zijn hersenen zijn hard aan het werk.

3. Leid een suggestie of verzoek in 

To the point communiceren is wat anders dan kort door de bocht zijn. Dat verschil is bij introverte mensen cruciaal. Introverte mensen krijgen soms het verwijt niet enthousiast te zijn en in plaats daarvan met een heel vragenvuur te komen zodra je iets oppert. Dat is niet omdat ze de criticus willen uithangen. Het heeft er alles mee te maken dat je introverte medewerker denkt dat jouw suggestie of verzoek een besluit is. 

Als jij bijvoorbeeld als extravert spontaan voorstelt om de werkwijze compleet om te gooien, ziet je collega dat misschien als een vaststaand gegeven. Als reactie daarop keert hij naar binnen en wil hij ontdekken waarom je dit voorstelt. Leid daarom liever een suggestie in en geef aan waarom je iets voorstelt in plaats van spontaan wat te roepen. 

4. Geef nadenktijd

Introverte mensen hebben vaak een levendige binnenwereld. Als je hen de tijd geeft om ergens over na te denken, kunnen ze met de beste suggesties komen. Het zijn vaak niet mensen die dwars door de meeting heen al hun punt roepen. In plaats daarvan komen introverte mensen vaak pas later met hun belangrijkste punt aan, bijvoorbeeld naderhand via e-mail. 

Geef hen daarom de tijd en ruimte om met punten te komen. Las bijvoorbeeld soms denkpauzes in of geef ruimte voor een 1-op-1-brainstorm. Wat ook kan helpen? Stuur van tevoren een agenda rond of zet alvast een paar belangrijke vragen op de mail. Dan geef je je introverte collega extra tijd om met ideeën te komen.

Wil je je introverte collega een plezier doen? Stuur van tevoren alvast de rondvraag of agendapunten door. Dat zorgt voor extra nadenktijd.

vrouw van achter zichtbaar man staand werkend aan laptop op halve hoge kast, kijkend naar vrouw

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over verschil introvert en extravert

  • Hoe weet je of je introvert of extravert bent?

    Haal jij meer energie uit zelf over dingen nadenken of uit over ideeën sparren met anderen? Het eerste wijst op introvert zijn; het tweede op extravert zijn. Nu is het verschil tussen introvert en extravert wel minder zwart-wit dan dit voorbeeld doet vermoeden. Besef dan ook dat veel mensen, jij misschien ook, zowel introverte als extraverte karaktertrekken hebben.

  • Kun je introvert en extravert zijn?

    Of je extravert en introvert kunt zijn? Ja hoor, dat kan prima. De meerderheid van de mensen heeft introverte en extraverte kenmerken. Laat dus los dat er sprake is van een groot contrast tussen introvert vs extravert. Zie het meer als een schaal, waarop de ene persoon meer aan de introverte en de ander meer aan de extraverte kant zit.

  • Wat zit er tussen introvert en extravert?

    Een ambivert is iemand die zowel kenmerken van introversie als extraversie vertoont. Dit betekent dat ze zowel energie krijgen van sociale interacties en uitgaan, maar ook van tijd alleen. Ambiverten zijn vaak flexibel en aanpassingsvermogen in sociale situaties, en kunnen zowel leiden als volgen. Het is belangrijk op te merken dat de meeste mensen een combinatie van introverte en extraverte eigenschappen hebben. Introvert én extravert tegelijk, dus.

  • Wat is een introvert persoon?

    Iemand die introvert is, is graag op zichzelf. Veel introverte mensen houden ervan dingen tot in de kleinste details uit te pluizen en werken graag zelfstandig. Ze floepen er niet zomaar wat uit, maar zijn bedachtzaam.

  • In percentages, hoeveel is introvert?

    Veel mensen zijn ambivert en zijn dus extravert en introvert, afhankelijk van de situatie. Wel is bekend dat in de westerse maatschappij zo’n tweederde van de mensen meer extraverte dan introverte kenmerken heeft. In andere culturen kan dat percentage weer anders zijn.

  • Kunnen introverten en extraverten een relatie hebben?

    Introverten en extraverten kunnen zeker een relatie hebben, net als mensen met andere persoonlijkheidstypes. Het is belangrijk dat beide partners begrijpen en respecteren hoe de ander energie krijgt en hoe ze zich het best voelen in sociale situaties.

    In een relatie tussen een introvert en een extravert, kan het belangrijk zijn om compromissen te sluiten over hoeveel tijd samen en apart doorgebracht wordt. Bijvoorbeeld, een introvert kan waarderen dat er tijd is om alleen te zijn na een drukke dag, terwijl een extravert energie krijgt van sociale interacties en gezelligheid. Beide partners kunnen leren van elkaar en elkaars persoonlijkheid waarderen.

    Het is ook belangrijk om open en eerlijk te communiceren over wat elk van u nodig heeft om zich gelukkig en gezond te voelen in de relatie. Door deze communicatie en begrip, kunnen introverten en extraverten een gezonde en succesvolle relatie hebben. Iedereen spreekt namelijk zijn of haar eigen liefdestaal.

  • Welke andere persoonlijkheden bestaan er?

    Er zijn veel verschillende persoonlijkheidstheorieën die beschrijven hoe mensen zich gedragen en denken, en niet alle van deze theorieën onderscheiden tussen introversie en extraversie. Een voorbeeld hiervan is de “Big Five” persoonlijkheidstheorie. Er zijn ook andere persoonlijkheidstheorieën zoals de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) die andere aspecten van persoonlijkheid beschrijven. Daar schreven we een uitgebreid artikel over. En wat dacht je van de DISC-analyse? Ook interessant om te lezen:

Meer ontdekken over effectief communiceren?

Wil jij een effectieve en constructieve gesprekspartner zijn voor wie dan ook? Voor extraverte en introverte collega’s? Leer dan bij onze cursus gesprekstechnieken helder communiceren met introverte en extraverte gesprekspartners (en met de grote groep die een beetje van beide heeft).

Bij onze cursus gesprekstechnieken (op locatie of online) leer je in één dag alle actuele gesprekstechnieken die jij nodig hebt om effectief en helder te communiceren. We gaan op een praktische manier aan de slag, zodat jij alles wat je leert direct in al je gesprekken kunt toepassen.

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog